BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 17 November 2013

Kau Dah Kenapa...


    Hai korang... Okay.. Selamat pagi.. Selamat tengah hari.. Selamat petang... Selamat malam... Salam 1 Malaysia... Okay konon nak bebajet orang baca blog aku nie dari serata dunia.. haha.. Tipu sangat... Mana tahu korang tengah baca time pagi ke... Sambut lah salam pagi tu....

    Okay.. nak dijadikan cerita.... Ape kena-mengena entry "opera hidup dengan "untuk mama abah" ? Haa.. korang tak tahu ke.. tak tahu bace le entry yang lepas.... Okay.. tak ada kena mengena pun dua entry tu... aku saje je.. okay... ini mungkin ada kena mengena sikit kowt.....

    Aku nak cerita pengalaman sikit.... Kisah aku lah.. Ramai yang bertanya... Kenapa terlalu setia... Kenapa nak kena dengar cakap ... Kenapa kenapa kenapa.... Huisshh.. Banyak giler kenapa tu.... 

     Pakcik Makcik Adik Abang Kakak Maklong Maklang Abang long Abang kawasan KakYong Dato' Datin serta anda.. YA! anda yang sedang membaca ini....

     Menurut spekulasi agama.. *ceh* dengan suami isteri pun kisah silam ada yang kita tak payah kongsi.. ini kan lagi.. AWAK AWAK AWAK nie.... Bukan tak nak cerita ke apa ke.... Korang senang bagi tanggapan... Itu ini.. PASTU sesuka hati nak buat keputusan... Kau tak tahu keputusan kau kenkadang menguris hati....

     Come on lah.. kau nak cerita semua kisah kau dekat orang... Then apa pandangan orang kat kau? Then bagi andaian sendiri.... Cik Adik Cik Abang.. Tak semua perkara kita boleh " Weyh weyh aku kan itu ini.. Pastu tu kan itu ini" macam KAU DAH KENAPA....

     Aku sarankan tak payah nak cerita masalah beria sangat dekat orang nie.. Ada setengah part dorang boleh terima ada yang tak.. and pastu pas pas pas benda yang lain jadi.... Just lakonkan dengan semangat kejujuran.. Sinarilah hatimu. Oh keyakinan..... Nampak tak dah ada kena mengena dengan lagu "Opera Hidup".. HAHAHA...

     Okay.. sebenarnya tak ada kena mengena pun dengan apa yang berlaku dekat aku sekarang.. cuma semalam ada borak dengan sorang kawan... Bila dengar cerita dia aku pun terfikir.... Macam-macam tangapan aku bagi... Tetiba aku terdiam tak tahu nak cakap apa sebab dah jauh sangat aku fikir... Dah lah aku dengan banyak giler problem.. Sian minah tu aku banyak kali cakap dia dah nak mati... Astagfirullah.... Tapi pasal minah tu memang tak leyh nak buat ape lah.. Dah perangainya macam tu... Doa je lah kawan.......


*Bila menaip buat otak aku reda sikit...*
xoxo from bini Ikmal...
see yaaa...!!

Friday, 15 November 2013

Untukmu Mama Abah

 
Assalammualaikum...........

ini sambungan untuk yang aku kata kat entry lepas.... Nak update something untuk kongsi dengan korang....

Story begin.....

10/11/2013 Pemergian Cik Ana ke Ramatullah....

Cik Ana: Kakak pada mak aku... Merangkap makcik aku.. Kire yang paling rapat jugak dengan aku..

Dalam pukul 9 lebih aku dapat call dari along.... Terkejut....! Tetiba Kak Ida cakap ada dapat wechat ke apa ke... Aku pelik... Internet kat rumah tak ada.. so memang tak dapat lah nak tengok kalau orang chat ke apa ke..... So aku cakap lah tak ada.... Lepas tu kak Ida kata Cik Ana dah meninggal.. Sekarang kat hospital..... Aku terus panggil mak aku....

"Mak mak! Cik Ana meninggal.." Mak aku pun apa lagi.. Terkejut.. Terus aku bagi fone kat tangan aku tu dekat mak aku... Mak aku pun cakap lah dengan Kak Ida..... Lepas tu mak aku tanya aku nak pergi ke tak... Mesti lah nak pergi.. So, mak aku tanya ayah aku nak pergi rumah ke pergi hospital... Ayah aku kata kalau pergi hospital bukan boleh bawak keluar.. Aku pun pelik.. Bukan boleh ke... Last last kiterang plan nak singgah rumah dulu dekat sungai sireh..... So, aku pun siap and terus pergi.....

Sampai kat rumah.. Tapi ahli keluarga semua tak ada.... Semua dekat hospital.. Yang tinggal bebudak dengan jiran-jiran.. So, kiterang terus gerak pergi hospital Tengku Ampuan Rahimah.... Sampai sana mayat Cik Ana dah nak kena bawak pergi bilik mayat untuk proses bawak balik rumah... So, sampai sana memang ramai ahli keluarga kiterang..... Then, dorang balik untuk kemas-kemas rumah.. letak toto apa semua.... Family aku tunggu sampai mayat keluar hospital and gerak balik sama....

Sampai je kat rumah, semua dah siap-siap... Mama dengan anak-anak, cucu-cucu Cik Ana pun lap lap badan Cik Ana.. Aku tengok mama menangis... Aku tak sihat time tu... Dengan aku muntah-muntah cirit birit... So, lepas baca yassin aku terus rebah... sedar-sedar dah pukul 7.45 macam tu.... Orang dah ramai dekat luar.... Nak bawak Cik Ana pergi mandi dah..

Cik Ana pun dibawa ke surau.. Baca yassin ramai-ramai..... Then baru mandi.... Time cium jenazah, time tu aku menangis... Tibe-tiba aku Nampak macam mama je... Berderau darah.... aku tengok Kak Ijan(anak cik ana) baring je sebelah Cik Ana malam tu.. Lepas baca yassin... Die temankan Cik Ana... Aku sebenarnya yang paling steady malam tu... before pagi yang mandikan tu... Tak nangis pun.. Tapi bila time nak cium Cik Ana.. sebak sangat... Aku rasa sayang... Lepas nie nak tengok sapa dah? lepas nie nak suruh sapa masak-masak kenduri..? Rasa kehilangan tetiba.........

Aku tak pergi tengok pun Cik Ana kebumi..... Aku balik aku menangis..... Aku menangis bila tengok anak-anak Cik Ana... Abang iwan, kak Mira,Kak erin, Kak ajue, Kak nor, n lain lain menangis... Tiba-tiba aku terbayang mama abah....

Ya Allah macam mana kalau dorang dah tak ada nanti.... Aku menangis gile gile... Dorang je semangat aku untuk belajar... Tetiba rasa berat nak balik Beijing.. Kalau boleh nak duduk je rumah.. Pandang muka mama abah.... Kalau mama abah dah tak de buat apa lagi aku study kat sini.. ini yang aku fikir.. macam mana kalau aku kat Beijing pape jadi kat mama abah.. macam mana aku nak balik? sempat ke jumpe mama abah? SEBAK!

Aku belajar masa UPSR.. Aku tak dapat result yang mama nak mama marah... Aku belajar masa PMR mama nak result yang mama nak aku tak dapat mama marah.. Aku tahu mama bangga.. Result aku pun lagi okay dari yang lain masa PMR.. sapa sangka... Tapi mama still marah... Sekarang aku tahu kenapa.. Mama Abah yakin dengan aku.. Aku boleh dapat lagi baik macam mama abah nak kan... So, Aku skor SPM... Dari result aku ada B.. Aku hadiahkan mama abah straight A's.. Aku tanam azam masa aku tengok parents senior duduk atas pentas.. Amik anugerah anak.. semua orang kat bawah pandang... Air mata bangga.. Bersyukur semua ada.... Aku pun nak jadi macam tu... Aku buat betul-betul.... Akhirnya, berhasil. Walaupun aku tahu itu semua rezeki je... Sebenarnya aku rasa aku buat pun macam biasa je... Tapi takdir Allah.... Result Naz sebenarnya lagi bagus dari aku... Tapi.....................

Aku memang dari awal berat hati nak pergi temu duga IPG.... Aku buat ala kadar...Tapi aku still dapat tawaran pergi sini.. Aku fikir balik.. Mama abah yang penat cari tempat.. Mama abah yang doa, buat solat untuk aku.... Aku terima... Aku nak buat mama abah bangga lagi dapat anak belajar oversea.. Aku terima...

Ya Allah... Aku nak mama abah ada bila aku pegang sarjana muda dari Beijing.. nak dorang datang sini tengok aku macam dorang tengok kaklong konvo... Jagalah mama abah Ya Allah... Apa je dugaan dekat sini aku tahan.. Aku cuba hadapi.. Aku cuma minta jagakan dorang untuk aku.... Dorang je yang aku ada.... Kalau dulu aku rasa aku tak boleh hidup tanpa Mal(haha) tapi aku sedar.. Setiap hari aku merindui mama abah lebih dari apa pun dekat dunia nie....

Mama abah kakak minta maaf sebab kakak bukan anak yang baik..... Kakak taknak mama dengan abah malu dapat anak macam kakak.. Maafkan kakak mama abah.... Kakak menyesal atas apa yang kakak buat... Kakak gagal jadi anak yang baik.... Kakak nak mama abah tahu yang kakak akan sayang mama abah sampai bila-bila.... :'(



Hidup Bagaikan Pentas Opera

Hidup bagaikan pentas opera
Tirai hidup dibuka
Ceritapun bermula…
Oh..Oh..Oh..Oh..
Hidup bagaikan pentas opera
Musik hidup bergema
Aksi insan bermula
Oh..Oh..Oh..Oh..
Lakonkan dengan semangat kejujuran
Sinarilah hatimu oh kesucian
Oh..rempuh api kepalsuan
Pastikan keadilan
Pastikan jaya
Hidup bagaikan pentas opera
Rentak lakon bermula
Siapakah wiranya
Oh..Oh..Oh..Oh..
Kita kecewa dan menderita
Lumrah alam biasa
Pastikah kau wiranya
Oh..Oh..Oh..Oh..
Lakonkan penuh bersemangat wira
Pastikan langkahmu oh keyakinan
Oh..Leburkan ketidak-adilan
Pastikan kedamaian
Pastikan jaya
 
 
 
Hai!! Assalammualaikum.... setelah sekian lama blog ini berhabuk bersarang semut sana sini.... Tiba-tiba hari nie terasa macam nak update.... tapi tak tahu nak cakap apa... ahaha....
 
okay.... aku saja baca update update yang lepas.... kenkadang kelakar lah baca.... ada guna "aku" "erna" tah mane-mane tah.. jadi aku putuskan kata putus... aku akan guna "aku".. senang sikit....
 
okay... korang dah baca lirik lagu tu pepanjang, tapi bila bace entry aku, ini je yang ada.. haha.. tak best betul lah kan? tak ada lah.. aku ada benda nak cerita.... nak share.. berkenaan dengan lirik lagu diatas...... tapi..............................................................................................................................................................
next entry lah.. aku janji tak lama.. nanti aku dah siap taip aku post lah ye... haha......
kalau korang nak aku buat cerita aku boleh buat... tapi mungkin next entry nie cerita pasal aku je lah..... nanti aku buat story kay.... short novel.... :) pape pun trimax sebab merajinkan tangan dan jari jemari anda yang runcing untuk bukak blog aku.....
 
jasa anda semua sangat dihargai.....  :) xoxo...
 
by:Shahidayatul Erna Binti Jasni
 
 
 
P/s: ada lagi.. hihihi... puas aku cari gambar yang sesuai nak letak dekat entry nie.. tapi tak jumpe.. so aku biarkan entry nie kosong.. tanpa gambar..... :) bye bye bye....(gaya shin chan)