BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, 21 August 2013

Warna kehidupan


“AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA”

“Hahahahaha…” Ya Allah berdegup jantung Hajar… ‘Ini tidak bukan mesti kerja Ena… Budak ni tak ada kerja lain ke nak buat? Suka sangat kacau aku…’ gerutu hati Haja. Ena sudah memeluk Hajar dari belakang…. Entah apa tah minah ni nak…

“Haja! Tak sangka gile kita satu dorm lagi. Happy gile gile dah ni…” Ena terlonjat-lonjat… Gembira hatinya bukan kepalang lagi… Dia sangat gembira dapat duduk satu dorm dengan kawan-kawan baiknya…. Walaupun bukan semua duduk didalam dorm yang sama, dia tetap bersyukur kerana yang paling dia rapat 2 tahun berturut-turut duduk satu dorm dengan dia…

Bukkk!! Badan Ena ditumbuk dari belakang… Hah!! Dia dah terbau-bau api cemburu dari seseorang… Segaja dia terus memeluk Haja… Hatinya ketawa kuat… “Ini yang tak adil ni! Dyla tak ada siapa pun nak peluk.. Ena peluk Haja je…” Dyla sudah mencebik… Dyla memang manja sikit orangnya….. “Alo-alo intan payung.. Tak mau lah merajuk.. Meyh sini meyh kita peluk…” Akhirnya mereka bertiga berpelukkan… Opsss!! Bukan lesbian taw… Nanti kita cerita kenapa… J

“Adik… You ada bawak kakak punya barang tak… Why you tak bawak hah… Mum.. Please lah tengok adik.. She’s ruining my life…” suara diluar dorm kedengaran… Dia ni memang macam ni sikit... Budak Bandar kan.... Dyla, Ena dan Haja sedang baring di atas satu katil pun tergelak kecil.. Pantas tangan Dyla mencapai satu bantal dan menutup muka mereka bertiga… Tidak sampai pun 1 minit, katil mereka digegarkan dengan lompatan yang cukup cantik dari Niq… Senak perut Ena menahan badan Niq yang walaupun ringan tapi mampu memberikan satu impak yang besar bagi Ena.. “Oi Niq! Gile ke?! Sakit lah weyh!” tak sempat Ena menghabiskan amarahnya, satu lagi lompatan yang hampir mematahkan katil haja berlaku…. Kini Haja sudah berada dibawah katil…

“Nana, Lala, Jaja, Niniq!” suara serak basah Syai kedengaran… Lantas dipeluknya keempat-empat susuk tubuh yang berada diatas katil… Ouh! Dan juga dibawah katil… J “Rindunya dekat korang…. Lama tak jumpa.. Rindu nak gossip-gosip.. Rindu nak mandi sesama.. Rindu nak tidur sesama..” Air mata Syai sudah berlinangan…. “Ala Syai jangan lah nangis… Kan kita dah jumpa ni.. Bukan kita dah nak berpisah pun… Kita ada banyak masa nak buat semua tu.. Dah dah… Dah jadi senior pun nak nangis lagi.. Macam mana nak jaga adik-adik nanti…”Haja membebel….

Dyla dan Niq berpandangan… Dyla menyiku badan Niq sambil menunjukkan isyarat mata yang mampu difahami oleh Niq…  “Uuuuu.. Haja dah pandai membebel ea?? Tak padan dengan budak kecik..” Niq mengenakan Hajar… Hajar memang selalu dibuli.. Sebab Hajar seorang yang lemah lembut dan sangat baik… Serta yang paling awal serta yang paling pembersih didalam dorm… “Iye ke?? Wah bagus lah! Kita dah ada peningkatan!” sorak Hajar… Yang lain hanya mampu menepuk dahi.. Hajar terpinga.. “Kenapa? Apa salah kita..?”

“Assalammualaikum!!” kedengaran suara di pintu depan dorm… Lisa dan Meen memlemparkan senyuman… Tak sampai beberapa saat, blog cempaka digegarkan dengar keriuhan dari budak-budak Cempaka 3… Lisa berlari hingga tak cukup tanah… Meen sudah tersungkur di katil… dan akhirnya Lisa mengalah… Kain yang dipakainya melambatkan lariannya… Badannya ditindih… “Oi! Sakit lah…! Korang nak bunuh aku ke??” rintih Lisa… “Apa salah aku pun aku tak tahu.. Yang korang ni main kejar-kejar apahal?? Penat kowt nak lari… Beg pun tak bukak lagi…” Serentak dari Ena, Dyla, Hajar “RINDU!!!!” Aiyooo.. Lisa mengelengkan kepala.. Meen pula tak cukup nafas gelak.. Menahan ketawa apabila perut dan badannya di cubit-cubit oleh Syai dah Niq..

Tak lama kemudian mereka pun mengemas barang-barang yang dibawa ke dalam loker…. Kedengar suara Jasmin member salam… Niq pun bergegas ke Jasmin… “Jas! Kau dorm ni ke??” “Aah…” Jasmin menjawab… Dengar sahaja pengakuan Jasmin, kini giliran dia pula yang ditindih, disepak, dipeluk dan segala di lah… Ini lah mereka… Semangat persahabatan yang memang ganas… Seorang lagi mangsa keadaan.. Ieka… Cempaka 3 riuh lagi… Habis barang-barang yang dibawa oleh Ieka.. Katil yang tersusun rapi kini sudah keluar dari posisinya… Dalam ramai-ramai Ieka lah yang paling teruk kena pukul, cubit semua… Tapi mereka tak ada lah marah kerna itu lah yang mereka sering lakukan bersama…

Ketukan kuat dipintu bilik menyebabkan semua orang terpana… Di alihkan pandangan mata ke arah susuk tubuh yang tegap di pintu bilik Cempaka 3.. “Korang jangan terfikir langsung nak buat macam tu kat aku ea… Aku sekeh sorang-sorang nanti… Aku ada bawak banyak makanan nie.. Aku tak nak bagi kan korang” Kim atau nama sebenarnya Siti Eliyana Sakinah sudah tahu apa yang akan terjadi memberikan amaran awal… “Ahhh! Kau ingat kita orang peduli…” Jasmin sudah mengecilkan mata… “Serang!!!!!!”

“AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA”

P/S:Setiap kenangan yang terukir tak mungkin dapat kita ulangi… Ini mungkin bukan cerita sebenar.. Tapi saya gambarkan begini lah kehidupan kami sebagai sahabat dahulu… Saya amat merindui mereka..



















0 comments: