BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, 30 May 2013

Melayu Kita

 


Assalammualaikum!!
 
大家好。早上好。下午好。晚上好
~sila google translate ye.. Ini adalah maksud yang mendalam.. Jangan lupa!~
Haaa… Dah lama tak update blog *ayat perli Shalla.. haha.. Padahal baru je update hari tu*
So, today im gonna talk a little bit about Orang Melayu kita.. Yes, Melayu MALAYSIA!
(before that, I wanna tell you guys.. Bukanyer saya ni suka nak mengkritik.. Tapi sebenarnya, saya cakap apa yang saya lalui dan rasa..)
Sudah hampir setahun saya telah berada di China nie.. Banyak dah sebenarnya pengalaman.. Dari satu, ke satu.. J Sekarang ni saya nak cerita sikit mengenai orang-orang kita ni..
Memang setiap sem, pihak university akan bawak kami semua ni pergi melancong.. Jalan-jalan mengenal China.. Sepanjang perjalanan itu juga lah.. Banyak kali sebenarnya “terserempak” dengan orang Malaysia.. Bahagia tak bahagia lah time tu nampak orang dah berumur yang memakai tudung.. Berkulit hitam manis dan sawo matang.. Tapi “kebahagiaan” itu musnah bila kami*pelajar* tegur mereka.. Ya Allah.. Bagi Salam rasanya.. Eh jap-jap.. Pakai tudung tapi bila beri salam ……………………………… Pandang pun tak der!!
Lagi-lagi lah dekat Embassy .. Mungkin Datin-Datin kot ea? Pandang senyum, dia orang cemuh.. Tahu lah sapa kami ni nak dibandingkan Datin-Datin kan? Kami ni pelajar je..
Ini lah orang melayu kita.. Bagi saya, tak bangga ke kita bila ada anak-anak muda dari Negara kita dok merantau Negara orang.. Belajar dan bila balik nanti berkhidmat dengan Negara.. Manalah tahu , mereka-mereka ini yang dok belajar luar Negara jadi cikgu kepada anak-anak Datin-Datin or makcik-makcik tadi..? Seriously TAK FAHAM..
Tapi berbeza pula dengan orang dari Indonesia , Singapore, Thailand.. Dia orang yang bertegur sapa dengan kami-kami ni hah.. Siap puji Malaysia lagi.. Walaupun kami ni tak perasan pun, tapi dia orang boleh kenal warna kulit walaupun berbeza Negara.. Ialah, duduk berjiran kalau tak kenal apa nak jadi lah kan? Tak kira budak-budak pun.. Tapi Orang Malaysia.. Ya Allah.. Dia saja lah yang tahu..
Sedih sebenarnya dengan pemikiran orang kita.. Kalau bertegur pun selaluyer pakcik-pakcik.. Biasalah.. Pakcik-pakcik selaluyer kan “peramah” Alahai..
Sampai disini dulu lah ye…
Bye!!
M.I.A.
 

0 comments: