BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 17 November 2013

Kau Dah Kenapa...


    Hai korang... Okay.. Selamat pagi.. Selamat tengah hari.. Selamat petang... Selamat malam... Salam 1 Malaysia... Okay konon nak bebajet orang baca blog aku nie dari serata dunia.. haha.. Tipu sangat... Mana tahu korang tengah baca time pagi ke... Sambut lah salam pagi tu....

    Okay.. nak dijadikan cerita.... Ape kena-mengena entry "opera hidup dengan "untuk mama abah" ? Haa.. korang tak tahu ke.. tak tahu bace le entry yang lepas.... Okay.. tak ada kena mengena pun dua entry tu... aku saje je.. okay... ini mungkin ada kena mengena sikit kowt.....

    Aku nak cerita pengalaman sikit.... Kisah aku lah.. Ramai yang bertanya... Kenapa terlalu setia... Kenapa nak kena dengar cakap ... Kenapa kenapa kenapa.... Huisshh.. Banyak giler kenapa tu.... 

     Pakcik Makcik Adik Abang Kakak Maklong Maklang Abang long Abang kawasan KakYong Dato' Datin serta anda.. YA! anda yang sedang membaca ini....

     Menurut spekulasi agama.. *ceh* dengan suami isteri pun kisah silam ada yang kita tak payah kongsi.. ini kan lagi.. AWAK AWAK AWAK nie.... Bukan tak nak cerita ke apa ke.... Korang senang bagi tanggapan... Itu ini.. PASTU sesuka hati nak buat keputusan... Kau tak tahu keputusan kau kenkadang menguris hati....

     Come on lah.. kau nak cerita semua kisah kau dekat orang... Then apa pandangan orang kat kau? Then bagi andaian sendiri.... Cik Adik Cik Abang.. Tak semua perkara kita boleh " Weyh weyh aku kan itu ini.. Pastu tu kan itu ini" macam KAU DAH KENAPA....

     Aku sarankan tak payah nak cerita masalah beria sangat dekat orang nie.. Ada setengah part dorang boleh terima ada yang tak.. and pastu pas pas pas benda yang lain jadi.... Just lakonkan dengan semangat kejujuran.. Sinarilah hatimu. Oh keyakinan..... Nampak tak dah ada kena mengena dengan lagu "Opera Hidup".. HAHAHA...

     Okay.. sebenarnya tak ada kena mengena pun dengan apa yang berlaku dekat aku sekarang.. cuma semalam ada borak dengan sorang kawan... Bila dengar cerita dia aku pun terfikir.... Macam-macam tangapan aku bagi... Tetiba aku terdiam tak tahu nak cakap apa sebab dah jauh sangat aku fikir... Dah lah aku dengan banyak giler problem.. Sian minah tu aku banyak kali cakap dia dah nak mati... Astagfirullah.... Tapi pasal minah tu memang tak leyh nak buat ape lah.. Dah perangainya macam tu... Doa je lah kawan.......


*Bila menaip buat otak aku reda sikit...*
xoxo from bini Ikmal...
see yaaa...!!

Friday, 15 November 2013

Untukmu Mama Abah

 
Assalammualaikum...........

ini sambungan untuk yang aku kata kat entry lepas.... Nak update something untuk kongsi dengan korang....

Story begin.....

10/11/2013 Pemergian Cik Ana ke Ramatullah....

Cik Ana: Kakak pada mak aku... Merangkap makcik aku.. Kire yang paling rapat jugak dengan aku..

Dalam pukul 9 lebih aku dapat call dari along.... Terkejut....! Tetiba Kak Ida cakap ada dapat wechat ke apa ke... Aku pelik... Internet kat rumah tak ada.. so memang tak dapat lah nak tengok kalau orang chat ke apa ke..... So aku cakap lah tak ada.... Lepas tu kak Ida kata Cik Ana dah meninggal.. Sekarang kat hospital..... Aku terus panggil mak aku....

"Mak mak! Cik Ana meninggal.." Mak aku pun apa lagi.. Terkejut.. Terus aku bagi fone kat tangan aku tu dekat mak aku... Mak aku pun cakap lah dengan Kak Ida..... Lepas tu mak aku tanya aku nak pergi ke tak... Mesti lah nak pergi.. So, mak aku tanya ayah aku nak pergi rumah ke pergi hospital... Ayah aku kata kalau pergi hospital bukan boleh bawak keluar.. Aku pun pelik.. Bukan boleh ke... Last last kiterang plan nak singgah rumah dulu dekat sungai sireh..... So, aku pun siap and terus pergi.....

Sampai kat rumah.. Tapi ahli keluarga semua tak ada.... Semua dekat hospital.. Yang tinggal bebudak dengan jiran-jiran.. So, kiterang terus gerak pergi hospital Tengku Ampuan Rahimah.... Sampai sana mayat Cik Ana dah nak kena bawak pergi bilik mayat untuk proses bawak balik rumah... So, sampai sana memang ramai ahli keluarga kiterang..... Then, dorang balik untuk kemas-kemas rumah.. letak toto apa semua.... Family aku tunggu sampai mayat keluar hospital and gerak balik sama....

Sampai je kat rumah, semua dah siap-siap... Mama dengan anak-anak, cucu-cucu Cik Ana pun lap lap badan Cik Ana.. Aku tengok mama menangis... Aku tak sihat time tu... Dengan aku muntah-muntah cirit birit... So, lepas baca yassin aku terus rebah... sedar-sedar dah pukul 7.45 macam tu.... Orang dah ramai dekat luar.... Nak bawak Cik Ana pergi mandi dah..

Cik Ana pun dibawa ke surau.. Baca yassin ramai-ramai..... Then baru mandi.... Time cium jenazah, time tu aku menangis... Tibe-tiba aku Nampak macam mama je... Berderau darah.... aku tengok Kak Ijan(anak cik ana) baring je sebelah Cik Ana malam tu.. Lepas baca yassin... Die temankan Cik Ana... Aku sebenarnya yang paling steady malam tu... before pagi yang mandikan tu... Tak nangis pun.. Tapi bila time nak cium Cik Ana.. sebak sangat... Aku rasa sayang... Lepas nie nak tengok sapa dah? lepas nie nak suruh sapa masak-masak kenduri..? Rasa kehilangan tetiba.........

Aku tak pergi tengok pun Cik Ana kebumi..... Aku balik aku menangis..... Aku menangis bila tengok anak-anak Cik Ana... Abang iwan, kak Mira,Kak erin, Kak ajue, Kak nor, n lain lain menangis... Tiba-tiba aku terbayang mama abah....

Ya Allah macam mana kalau dorang dah tak ada nanti.... Aku menangis gile gile... Dorang je semangat aku untuk belajar... Tetiba rasa berat nak balik Beijing.. Kalau boleh nak duduk je rumah.. Pandang muka mama abah.... Kalau mama abah dah tak de buat apa lagi aku study kat sini.. ini yang aku fikir.. macam mana kalau aku kat Beijing pape jadi kat mama abah.. macam mana aku nak balik? sempat ke jumpe mama abah? SEBAK!

Aku belajar masa UPSR.. Aku tak dapat result yang mama nak mama marah... Aku belajar masa PMR mama nak result yang mama nak aku tak dapat mama marah.. Aku tahu mama bangga.. Result aku pun lagi okay dari yang lain masa PMR.. sapa sangka... Tapi mama still marah... Sekarang aku tahu kenapa.. Mama Abah yakin dengan aku.. Aku boleh dapat lagi baik macam mama abah nak kan... So, Aku skor SPM... Dari result aku ada B.. Aku hadiahkan mama abah straight A's.. Aku tanam azam masa aku tengok parents senior duduk atas pentas.. Amik anugerah anak.. semua orang kat bawah pandang... Air mata bangga.. Bersyukur semua ada.... Aku pun nak jadi macam tu... Aku buat betul-betul.... Akhirnya, berhasil. Walaupun aku tahu itu semua rezeki je... Sebenarnya aku rasa aku buat pun macam biasa je... Tapi takdir Allah.... Result Naz sebenarnya lagi bagus dari aku... Tapi.....................

Aku memang dari awal berat hati nak pergi temu duga IPG.... Aku buat ala kadar...Tapi aku still dapat tawaran pergi sini.. Aku fikir balik.. Mama abah yang penat cari tempat.. Mama abah yang doa, buat solat untuk aku.... Aku terima... Aku nak buat mama abah bangga lagi dapat anak belajar oversea.. Aku terima...

Ya Allah... Aku nak mama abah ada bila aku pegang sarjana muda dari Beijing.. nak dorang datang sini tengok aku macam dorang tengok kaklong konvo... Jagalah mama abah Ya Allah... Apa je dugaan dekat sini aku tahan.. Aku cuba hadapi.. Aku cuma minta jagakan dorang untuk aku.... Dorang je yang aku ada.... Kalau dulu aku rasa aku tak boleh hidup tanpa Mal(haha) tapi aku sedar.. Setiap hari aku merindui mama abah lebih dari apa pun dekat dunia nie....

Mama abah kakak minta maaf sebab kakak bukan anak yang baik..... Kakak taknak mama dengan abah malu dapat anak macam kakak.. Maafkan kakak mama abah.... Kakak menyesal atas apa yang kakak buat... Kakak gagal jadi anak yang baik.... Kakak nak mama abah tahu yang kakak akan sayang mama abah sampai bila-bila.... :'(



Hidup Bagaikan Pentas Opera

Hidup bagaikan pentas opera
Tirai hidup dibuka
Ceritapun bermula…
Oh..Oh..Oh..Oh..
Hidup bagaikan pentas opera
Musik hidup bergema
Aksi insan bermula
Oh..Oh..Oh..Oh..
Lakonkan dengan semangat kejujuran
Sinarilah hatimu oh kesucian
Oh..rempuh api kepalsuan
Pastikan keadilan
Pastikan jaya
Hidup bagaikan pentas opera
Rentak lakon bermula
Siapakah wiranya
Oh..Oh..Oh..Oh..
Kita kecewa dan menderita
Lumrah alam biasa
Pastikah kau wiranya
Oh..Oh..Oh..Oh..
Lakonkan penuh bersemangat wira
Pastikan langkahmu oh keyakinan
Oh..Leburkan ketidak-adilan
Pastikan kedamaian
Pastikan jaya
 
 
 
Hai!! Assalammualaikum.... setelah sekian lama blog ini berhabuk bersarang semut sana sini.... Tiba-tiba hari nie terasa macam nak update.... tapi tak tahu nak cakap apa... ahaha....
 
okay.... aku saja baca update update yang lepas.... kenkadang kelakar lah baca.... ada guna "aku" "erna" tah mane-mane tah.. jadi aku putuskan kata putus... aku akan guna "aku".. senang sikit....
 
okay... korang dah baca lirik lagu tu pepanjang, tapi bila bace entry aku, ini je yang ada.. haha.. tak best betul lah kan? tak ada lah.. aku ada benda nak cerita.... nak share.. berkenaan dengan lirik lagu diatas...... tapi..............................................................................................................................................................
next entry lah.. aku janji tak lama.. nanti aku dah siap taip aku post lah ye... haha......
kalau korang nak aku buat cerita aku boleh buat... tapi mungkin next entry nie cerita pasal aku je lah..... nanti aku buat story kay.... short novel.... :) pape pun trimax sebab merajinkan tangan dan jari jemari anda yang runcing untuk bukak blog aku.....
 
jasa anda semua sangat dihargai.....  :) xoxo...
 
by:Shahidayatul Erna Binti Jasni
 
 
 
P/s: ada lagi.. hihihi... puas aku cari gambar yang sesuai nak letak dekat entry nie.. tapi tak jumpe.. so aku biarkan entry nie kosong.. tanpa gambar..... :) bye bye bye....(gaya shin chan)

Monday, 7 October 2013

Bercinta


“Mia… Papa nak kenalkan Mia dengan Amir.. Anak kawan papa… Bakal suami Mia..”

Tidak!!!! Aku tak nak khawin dengan mamat gila tu! Takkan lah aku nak kahwin dengan budak yang dah “rosakkan” hidup  aku…

“Pa! Mia tak nak khawin dengan dia!”

“La. Kenapa Damia tak nak kawin dengan Amir. Damia kenal dah ke Amir?”

“Mana tak kenal uncle. Amir dengan Mia satu kolej lah. And Amir nie orang yang paling benci dekat Mia. Mia pun tak tahu kenapa. Macam nie uncle. Biar Mia cerita.”

Kreeekreeekereekerekkkerekkkereeekreeekrkeeekreek…. “bunyi masa diulang macam dalam tv tu”

Okay. So biar aku ceritakan kenapa aku kata si Amir Mamat Gila tu “rosakkan” hidup aku. Ceritanya bermula…………………………………………………………………………………………………

 

“Aduh!!!” kaki Damia terseliuh. Dicampur dengan sakit ditolak dan ‘landing’ yang amat baik sekali dekat jalan tar… Yes!! Jalan tar! “Apa masalah awak hah!?” mata Damia ditajamkan dekat lelaki yang telah menolaknya tadi.

“Weyh nenek kebayan, kau yang jalan tak tengok orang. Kau ingat jalan nie jalan bapak kau ke? Suka suka nak jalan tengah-tengah.” Amir mengukirkan senyuman mengejek. Dimatanya Damia nampak sangat menyakitkan hati.

‘Kepala otak dia. Aku elok jalan dekat tepi dia boleh cakap aku jalan tengah-tengah jalan. Sapa yang buta!’ “Hey! Saya elok je jalan tepi. Awak tu yang main langgar je. Apa yang awak tak puas hati hah?!”hati Damia mula berasap-asap. Hatinya begitu sakit bila tegur begitu.

“Aku tak puas hati sebab mata aku nie sakit. Sakit dengan pencemaran permandangan.” Tangan Amir menghala terus ke mata Damia. Hampir menunjal kepala Damia. “Hey anak orang kaya. Ada saya suruh awak pandang saya ke? Yang awak sibuk sangat nak pandang saya sampai ‘sakit mata’ tu sapa suruh?”

Amir tersentap. ‘Ish! Betul jugak. Yang aku sibuk sangat pandang minat senget nie apasal erk?’ “Ek elah minat senget nie. Kau tu yang tak sedar. Kau selalu muncul depan mata aku nie. Tu pasal lah sakit. Tambah lagi dengan sakit hati dengan mulut kau yang tak reti nak duduk diam tu. Kau dulu lahir dekat reban ayam ke hah?” Amir cuba menutup lubang yang dia sendiri buat. Damia merengus.

“Hei dah lah. Saya malas nak layan orang yang dia sendiri pun tak tahu kenapa dia nak cari pasal dengan orang. Buang masa tenaga semua. Dah lah!” Damia bergegas bangun dan berlalu. Sempat juga dia melanggar bahu Amir. Hatinya puas.

“Kurang ajar punya perempuan!”

Haa. Ini baru sikit taw aku cerita. Banyak lagi yang nak diceritakan. Okay ini kejadian yang paling aku suka. Tajuknya…………………………………………………………..

“Pertemuan 3 serangkai”

Okay. Cerita bermula dengan…………………………..

“Hai Amir.” Emy dengan gaya mengodanya terus duduk di atas peha Amir. Mata Amir sudah melihat Emy dari atas hingga bawah. Pakaian Emy mampu meragut jantung setiap lelaki yang melihat tubuhnya.

“Emy. You boleh tak jangan pakai macam nie? I rasa ter’seksa’ lah.” Amir sudah mula menjarakkan badannya dari Emy. Matanya melilar melihat orang yang lalu lalang. Takut aksinya itu dilihat oleh orang yang sangat dia takuti. Atau lebih dikenali sebagai ‘kekasihnya’ Qsha.

Emy bingkas bangun dari peha Amir. Dilihatnya pakaian yang sedang melekat dibadannya. ‘okay je aku rasa. Tak ada masalah pun. Amir nie tipu lah.’ Emy mengomel berkenaan pakaiannya.

“Amir, you cakap je you nak I pakai baju yang jenis macam mana. I akan ikut semua. I kan special girlfriend you.” Emy melentok-lentokkan badannya. Geli-geliman Amir menahan badan Emy.

‘Haish perempuan nie. Suka suka hati je nak gedik-gedik dengan aku. Menyampah betul lah. sebaik bukan awek aku. Selisih malaikat 44. Uish. Seram dibuatnya.’ Gerutu hati Amir. Hatinya resah. Takut serta seram sejuk.

‘Ini kalau Ida nampak nie mati aku. Adui. Yang is Emy nie pun tak reti ke nak mengedik dekat orang lain. Aku tak kata pun dia awek aku ke apa ke. Tetiba je perasan diri nie kenapa? Masalah betul lah.’ tangan Amir dikepal-kepalkan.

PAAAAPPP!!

Mata Amir merah. Pipinya terasa sakit. Rasa berbisa. Terus matanya menghala ke arah orang berani beraninya menampar pipinya. Sappp!! Amir terkedu.

“Ida.” Sepatah nama yang keluar dari mulut Amir.

“Ida tak sangka Amir sanggup buat Ida macam nie. Kata berjanji setia dengan Ida. Tapi Amir buat mcm nie. Ida nak cakap apa dekat parents Ida! Ida malu sebab ada boyfriends macam Amir! Sekarang kita putus. Ida taknak ada kena mengena dengan Amir lagi.” Sempat lagi mata Ida mengerling ke arah Emy. ‘Seksinya. Patutlah lelaki boleh tergoda.’

Lantas Ida terus berlalu.

Amir terus menolak badan Emy yang masih kaku berada diatas peha Amir lalu terus mengejar Ida. Emy yang masih tertanya-tanya terus tersungkur umpama nangka busuk akibat ditolak oleh Amir.

Kejadian itu telah disaksikan oleh Damia. Ketawa besar dia.

“Padan muka kau Amir. Tak sia-sia aku jumpa Ida dekat café tadi. Berjaya jugak plan aku. Sekarang, kau rasakan macam mana rasanya bila kau dimalukan orang.” Damia tersenyum mengejek.

 

HAHAHAHAHAHA.

Semua yang berada di situ tergelak.

“Lan, macam kau muda-muda dulu lah.” kata Dr Rizal yang masih bersisa ketawanya.

“Ah’ah lah. Mana tak jatuhnya kuah kalau tak ke nasi.” Pecah lagi gelak Dr Rizal, Dato’ Azlan, dan Damia.

“Uncle pun dulu macam Amir ke? Haha. No wonder lah. maknanya Uncle pun ada budak yang Uncle tak puas hati lah masa zaman U dulu?” Damia berteka-teki.

“Damia. Memang betul apa yang Mia cakap tu. Mia nak tahu siapa perempuan yang Uncle benci tu dulu?” Tanya Dato’ Azlan.

“Nak!”Amir yang menjawab. Damia sudah mencebikkan bibirnya.

“Menyibuk.” Walaupun perlahan saja suara Damia, tapi mampu didengari oleh Amir. Matanya dikecilkan ke arah Damia. Besar kecik besar kecik je Damia pada pandangan matanya.

“Perempuan tu sekarang……………………………………………………………………………………..”

Masing-masing di biarkan dengan tanda tanya.

“Isteri Uncle sekarang. Datin Aisyah!”

HAHAHAHAHAHAHAH…………………

Ohhh tidak! Aku ingat bila kau cerita dapat lah jauhkan aku dari Amir nie. Rupanya sama je. Apalah nasib.

Malaysia --> Beijing

 

Assalammualaikum....
Hai... dah lama tak update blog..

Okay sekarang Ena dah sampai dekat Beijing. Flight 2 / 10 hari tu. pukul 6.10p.m.
Sampai Beijing 3 /10 12.20a.m... Tapi sampai U pukul 3....

Naik teksi dengan akak senior. Kak syasya. Cantik. Senior last year untuk sem nie. Uuuuuuu... Dah last year dah. Kita nie hah baru nak start first year! sangat sedih. Haha....

Naik teksi je kena 235yuan. Gile tak gile.. orang lain naik teksi kena 120 yuan je. Dah bergaduh dengan pakcik teksi tu.. Agak lama jugaklah. Lepas tu dia bagi 150 yuan je....

Dengan kegembiraan sebab dapat gaduh dengan pakcik tu kiterang pun pergi lah Bailou nah cheak in... Cheak in kena bayar 400yuan.. Lagi giler!!

Aku dah memang syak aku tak ada duit dalam bank... tengok-tengok ada 0.00 yuan. Hampir menangis dekat situ. dia kata tak ada duit tak leyh masuk. Suka hati je dia.

Last last kak syasya yang bayarkan. Terima kasih kak Syasya.. nanti nana bayar balik ye... :) heee....
Then duduk lah satu bilik dengan kak Syasya.. Untuk 2 hari... Sempat pergi bank tukar duit... makan pun makan roti je...
Sekarang kak syasya duduk bilik dia balik.. dekat tingkat satu. Ena still duduk bilik hari tu tapi dengan senior second year... Kak Anis... sebab nanti nak duduk dengan Shalla dekat tingkat 3....

Eh! Dulu duduk dekat tingkat 4 kenapa turun tingkat 3?

Haaa.... panjang ceritanya.. Nanti lah Ena cerita.. TAPI bukan tulis lah.. Not in mood nak tulis pasal kenapa tukar-tukar bilik sekarang nie. Nak tahu boleh call or whatsapp tanye ye.. haha....

Itu sahaja... Tunggu sebentar...
Ena nak update story....
Jangan lupa click next story kay....
 :)

Have a nice days u'oulssss!!!

Wednesday, 21 August 2013

Khilaf Hati

Ainaa, jangan lupa kita ada perjumpaan dekat library pukul 10 pagi.Please bangun awal ye tuan puteri.                                                                Love by Bella

 

WHAT!! Pukul 10? Sekarang dah pukul berapa dah ni…. Alamak aku dah lambat!!”

“Aduh… Macam mana lah aku boleh lupa hari ni ada meeting… Problem betul lah Bella ni… Hari ahad pun nak buat meeting… Buat lah hari lain ke… Time ada tak ada kelas ke… Tak payah lah nak sentuh hari-hari yang sangat bermakna ni…” laju mulut Ainaa membebel…

“Aku ni hah sempat mandi kerbau je…. Sebaik ada minyak wangi yang mak bagi ni… Tidak tah bau……” Bukkk!! ‘Aduh!!’ Ainaa terjatuh… Umpama nangka busuk dah dia rasa….

Bahu Ainaa telah dilanggar sehingga menyebabkan dia jatuh tersungkur.. Nasib baik ditempat itu tak ada ramai orang… Tidak tak tertanggung malu akibat keadaannya yang sedemikian itu… ‘Aku dah lah lambat.. Kau boleh pulak main langgar-langgar aku… Kau ni memang saja cari nahas lah..’ gerutu hati Ainaa… Dia langsung tidak melihat kepada orang yang melanggarnya tadi..

“Weyh! Kau jalan guna apa hah?? Ada mata kau letak dekat mana?” garau suara lelaki memekik kepadanya.. Hati Ainaa menjadi semakin panas…. Sekejapan dia sudah berdiri tepat dihadapan lelaki itu dengan pandangan mautnya…. Hatinya amat sakit dengan tengkingan lelaki itu….

‘Cantiknya’ detik hati Firdaus.

“Weyh budak! Kau dah langgar orang.. Kau tak reti nak minta maaf ke..? Lepas tu kau nak salahkan aku.. Nak memaki aku apahal?! Aku dah lah lambat… Sekarang aku makin lambat sebabkan kau… Kau ingat apa? Masa tu emas lah weyh…” keras suara Ainaa menyebabkan Firdaus tersedar dari lamunannya…

‘Muka lawa.. Mulut macam mak nenek’ cetus hati Firdaus… “Amboi sedap lah kau.. Kau yang dah langgar aku.. Yang satu lagi, asal mulut kau ea?? Tak reti diam ea? Yang kau jalan sambil membebel apa pasal? Dulu mak kau lahirkan kau dekat reban ayam ke hah perempuan?”dus dus dus.. Tembakan Firdaus mengenai hati Ainaa… ‘Wah! Semakin panas hati aku ni’

“Hello brader! Lu yang langgar wa.. Lu nak hina-hina wa pulak…. Mulut lu tak ada lesen ke hah? Suka-suka hati nak kutuk-kutuk orang… Dari wa melayan lu, baik wa gerak sekarang lah… Buang masa lah weyh layan orang yang tak ada budi bahasa macam lu. Chaw!” segaja Ainaa langgarkan bahunya dengan kuat dekat Firdaus.. Hampir jatuh dibuatnya…

“Cis! Kau belum kenal aku siapa lah. Ini Muhammad Firdaus Bin Tan Sri Fathul lah! Siap kau mak nenek!”

‘Ingat aku kisah kau anak orang kaya sekali pun… uweekkk !!’ jeliran lidah dihadiahkan kepada Firdaus..


“Woi Ainaa..! Asal kau lambat hah? Kan dah janji pukul 10.. kau tengok jam sekarang dah pukul berapa..” Ainaa memandang sekilas jam tangannya.. ‘Ekelah.. Baru 10.15. Bukan lambat sangat pun.’ Nabila atau nama manja panggilannya Bella memang seorang yang sangat tidak suka lambat.. Kalau lambat walaupun satu minit, dia akan membebel… Orang yang rapat dengannya hanya akan menadahkan telinga dengan serela-relanya bila dia mula membebel…

“Weyh! Aku tanya kan? Asal kau ni? Serabut je aku tengok.” Risau pulak Bella takut pape jadi dekat Ainaa.. Masam gile muka dia. “Woi!” bahu Ainaa ditolaknya.. “Kau kenapa doe?” Ainaa yang masih panas hati pun membuka cerita… “Kau tahu tak….” Belum sempat Ainaa meneruskan ceritanya Bella menyambung.. “Tak.. Sebab kau tak cerita! Hahahaha” Ainaa memandang Bella dengan perasaan yang sangat marah.. “Kau ni aku punya panas hati tak habis lagi.. Kau jangan nak tambahkan ea!” Bella menekup mulutnya… Marah sungguh Ainaa…

“Okay-okay-okay… Cer cerita kenapa?”

“Kau tahu tadi tak mamat mana tah gi langgar aku.. Aku tengah sibuk membebel sana sini, tetiba dia langgar aku… Dah tu bukan nak minta maaf.. Dia hina aku lagi… Dia kata aku ni mak nenek… Suka hati dia je weyh!” Bella gelak besar….. Dia faham sangat lah kalau Ainaa membebel memang tak ingat dunia… Dia pun ada kurangnya… Masing-masing tak sedar diri….

“Kau kenal ke orang tu?” tanya Bella.. “Entah.. Anak Tan Sri Fathul… Tah apa tah nama dia… Malas aku nak ingat.. Buat sakit hati je buat apa…”Tangan Ainaa dikepal-kepalkan… Glup!! Bella menelan air liur…

“Firdaus anak Tan Sri Fathul ke Ainaa??”

“Aah… Mana kau tahu?” Ainaa mengarukan kepalanya…

“Weyh! Biar betul kau… Bapak dia tu ada pegang syer besar doe dekat kolej kita ni.. Silap hari bulan hidup kau boleh haru biru weyh dibuatnya..” Bella menunjukkan riak muka yang sangat kelakar sehingga Ainaa tidak tahan melihatnya… “Hahahahaha… Anak Tan Sri je pun.. Bukan anak Perdana Menteri ke.. Yang di-Pertuan Agong ke… Dah lah tak ada budi bahasa.. Hormat lagi lah… Asal? Dia nak buang aku dari kolej ni? Hei! Kolej ni ada undang-undang lah.. Lagi pun mak aku bayar kowt nak masukkan aku dekat kolej ni.. Apa hak dia nak buat hidup aku haru biru…?” Ainaa rasa tidak adil… Dia masuk ke dalam kolej itu dengan cara yang betul… Dia tak ada hak untuk buang atau mengenakan apa-apa tindakan dekat Ainaa.. “Bukan aku yang buat salah pun.. Salah dia.. Sape suruh dia langgar-langgar orang.. Ingat ni kereta langgar ke nak suka-suka langgar orang…”Ainaa masih berkeras…

“Suka hati kau lah Ainaa.. Aku dah nasihat kan kau… Kalau boleh jangan lah cari nahas lagi dengan dia… okay.. Dah lah.. Jom settle kan meeting kita dulu.. Then kita pergi lunch kat café….” Mereka pun meneruskan perbincangan…

‘Muhammad Firdaus Bin Tan Sri Fathul’ nama itu meniti dihati Ainaa dengan perasaan yang membara..



Keesokkan harinya

“Ainaa.. Sir Arryan nak jumpa awak dekat bilik kaunserling sekarang…” Amir, rakan sekelas Ainaa menyampaikan pesanan.. “Kenapa Sir nak jumpa aku pulak ni..?” tanya Ainaa.. Tangannya pantas mengaru kepalanya yang tidak gatal… Sudah menjadi tabiatnya… “Entah.. Mana aku tahu… Kau pergi lah tanya…”Ringkas jawapan Amir.. Pantas langkah Ainaa dipanjangkan ke aras satu blok Cendiakawan…

Ainaa berdiri tegak di depan pintu bilik Sir Arryan.. Nafasnya dihelakan…

Tuk tuk tuk………..

“Masuk!”

Ainaa dengan sopannya membuka pintu bilik… Salam pun diberi… Sir Arryan mempersilakan Ainaa duduk…

“Sir.. Ada apa-apa yang boleh saya bantu ke?” Ainaa sudah bertanya-tanya… Sir Arryan mengemaskan rambutnya…. “Ainaa…. Saya ada terima aduan.. Awak ada buat masalah… Awak ada langgar seorang pelajar baru dan awak memakinya dikhalayak ramai.. Betul ke Ainaa??

Sapppp!! Hatinya jadi sakit…

“Saya tak ada buat macam tu pun Sir… Kenapa saya nak kena buat macam tu pulak… Sir bukan tak kenal saya… Semut pun saya tak sanggup nak pijak.” Tiba-tiba hati Ainaa menjadi sayu… Dia pun ada hati dan perasaan… Hatinya terasa pilu bila dituduh sedemikian… Sir Arryan menarik nafas panjang… Dia kenal persis dengan Ainaa… Dia pun tidak tahu cerita sebenarnya.. Tapi kalau melibatkan anak Tan Sri dia tahu ada yang tidak kena.. Tapi aduan telah dibuat, maka hukuman akan dilaksanakan…

“Saya tahu itu Ainaa.. Tapi aduan dah pun dibuat.. Dan saya tak tahu kenapa perkara ini sudah sampai ke pihak atasan.. Padahal saya tahu ini perkara bukan serious pun… Sampai Tan Sri pun masuk campur…” Dengar sahaja nama Tan Sri, Ainaa tahu ini mesti kerja Firdaus… Bedebah kau Firdaus..!

“Sir… Saya betul-betul tak buat…. Ini kerja Firdaus! Dia yang rancangkan semua ini…” Ainaa mula sebak… Sir Arryan berasa kesian melihat riaksi Ainaa yang sebegitu rupa… “Tapi Ainaa… Ada saksi yang menyaksikan kejadian itu… Dan Firdaus minta supaya hukuman dijalankan…. Awak terpaksa ikut Ainaa.. Saya pun tak ada kuasa sebab ini pun adalah atas arahan Tan Sri jugak…” jawab Sir Arryan…

Ainaa terima hukumannya….

“Hukuman untuk Ainaa ialah meminta maaf secara melutut dikhalayak ramai…” Ainaa terpana… ‘Biar betul!’ Ainaa.. Mari ikut saya.. Kita pergi ke pentas sekarang… Ainaa hanya menurut….

Mata Ainaa melihat ramai orang berada di pentas… Dan matanya tertancap kepada senyuman yang amat meragut hatinya.. perasaan marahnya membuak-buak… Firdaus senyum mengejek… ‘Padan muka kau mak nenek…’ ketawa hati Firdaus…

Saat Ainaa melutut dan meminta maaf kepada Firdaus, Air mata Ainaa jatuh.. Firdaus terpana… Dia tidak menyangka Ainaa akan menangis.. Dia andaikan Ainaa adalah seorang perempuan yang kuat dah pantang dicabar… Rasa bersalah mencengkam hatinya…

‘Ya Allah! Apa aku dah buat! Ainaa maafkan aku..’

Warna kehidupan


“AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA”

“Hahahahaha…” Ya Allah berdegup jantung Hajar… ‘Ini tidak bukan mesti kerja Ena… Budak ni tak ada kerja lain ke nak buat? Suka sangat kacau aku…’ gerutu hati Haja. Ena sudah memeluk Hajar dari belakang…. Entah apa tah minah ni nak…

“Haja! Tak sangka gile kita satu dorm lagi. Happy gile gile dah ni…” Ena terlonjat-lonjat… Gembira hatinya bukan kepalang lagi… Dia sangat gembira dapat duduk satu dorm dengan kawan-kawan baiknya…. Walaupun bukan semua duduk didalam dorm yang sama, dia tetap bersyukur kerana yang paling dia rapat 2 tahun berturut-turut duduk satu dorm dengan dia…

Bukkk!! Badan Ena ditumbuk dari belakang… Hah!! Dia dah terbau-bau api cemburu dari seseorang… Segaja dia terus memeluk Haja… Hatinya ketawa kuat… “Ini yang tak adil ni! Dyla tak ada siapa pun nak peluk.. Ena peluk Haja je…” Dyla sudah mencebik… Dyla memang manja sikit orangnya….. “Alo-alo intan payung.. Tak mau lah merajuk.. Meyh sini meyh kita peluk…” Akhirnya mereka bertiga berpelukkan… Opsss!! Bukan lesbian taw… Nanti kita cerita kenapa… J

“Adik… You ada bawak kakak punya barang tak… Why you tak bawak hah… Mum.. Please lah tengok adik.. She’s ruining my life…” suara diluar dorm kedengaran… Dia ni memang macam ni sikit... Budak Bandar kan.... Dyla, Ena dan Haja sedang baring di atas satu katil pun tergelak kecil.. Pantas tangan Dyla mencapai satu bantal dan menutup muka mereka bertiga… Tidak sampai pun 1 minit, katil mereka digegarkan dengan lompatan yang cukup cantik dari Niq… Senak perut Ena menahan badan Niq yang walaupun ringan tapi mampu memberikan satu impak yang besar bagi Ena.. “Oi Niq! Gile ke?! Sakit lah weyh!” tak sempat Ena menghabiskan amarahnya, satu lagi lompatan yang hampir mematahkan katil haja berlaku…. Kini Haja sudah berada dibawah katil…

“Nana, Lala, Jaja, Niniq!” suara serak basah Syai kedengaran… Lantas dipeluknya keempat-empat susuk tubuh yang berada diatas katil… Ouh! Dan juga dibawah katil… J “Rindunya dekat korang…. Lama tak jumpa.. Rindu nak gossip-gosip.. Rindu nak mandi sesama.. Rindu nak tidur sesama..” Air mata Syai sudah berlinangan…. “Ala Syai jangan lah nangis… Kan kita dah jumpa ni.. Bukan kita dah nak berpisah pun… Kita ada banyak masa nak buat semua tu.. Dah dah… Dah jadi senior pun nak nangis lagi.. Macam mana nak jaga adik-adik nanti…”Haja membebel….

Dyla dan Niq berpandangan… Dyla menyiku badan Niq sambil menunjukkan isyarat mata yang mampu difahami oleh Niq…  “Uuuuu.. Haja dah pandai membebel ea?? Tak padan dengan budak kecik..” Niq mengenakan Hajar… Hajar memang selalu dibuli.. Sebab Hajar seorang yang lemah lembut dan sangat baik… Serta yang paling awal serta yang paling pembersih didalam dorm… “Iye ke?? Wah bagus lah! Kita dah ada peningkatan!” sorak Hajar… Yang lain hanya mampu menepuk dahi.. Hajar terpinga.. “Kenapa? Apa salah kita..?”

“Assalammualaikum!!” kedengaran suara di pintu depan dorm… Lisa dan Meen memlemparkan senyuman… Tak sampai beberapa saat, blog cempaka digegarkan dengar keriuhan dari budak-budak Cempaka 3… Lisa berlari hingga tak cukup tanah… Meen sudah tersungkur di katil… dan akhirnya Lisa mengalah… Kain yang dipakainya melambatkan lariannya… Badannya ditindih… “Oi! Sakit lah…! Korang nak bunuh aku ke??” rintih Lisa… “Apa salah aku pun aku tak tahu.. Yang korang ni main kejar-kejar apahal?? Penat kowt nak lari… Beg pun tak bukak lagi…” Serentak dari Ena, Dyla, Hajar “RINDU!!!!” Aiyooo.. Lisa mengelengkan kepala.. Meen pula tak cukup nafas gelak.. Menahan ketawa apabila perut dan badannya di cubit-cubit oleh Syai dah Niq..

Tak lama kemudian mereka pun mengemas barang-barang yang dibawa ke dalam loker…. Kedengar suara Jasmin member salam… Niq pun bergegas ke Jasmin… “Jas! Kau dorm ni ke??” “Aah…” Jasmin menjawab… Dengar sahaja pengakuan Jasmin, kini giliran dia pula yang ditindih, disepak, dipeluk dan segala di lah… Ini lah mereka… Semangat persahabatan yang memang ganas… Seorang lagi mangsa keadaan.. Ieka… Cempaka 3 riuh lagi… Habis barang-barang yang dibawa oleh Ieka.. Katil yang tersusun rapi kini sudah keluar dari posisinya… Dalam ramai-ramai Ieka lah yang paling teruk kena pukul, cubit semua… Tapi mereka tak ada lah marah kerna itu lah yang mereka sering lakukan bersama…

Ketukan kuat dipintu bilik menyebabkan semua orang terpana… Di alihkan pandangan mata ke arah susuk tubuh yang tegap di pintu bilik Cempaka 3.. “Korang jangan terfikir langsung nak buat macam tu kat aku ea… Aku sekeh sorang-sorang nanti… Aku ada bawak banyak makanan nie.. Aku tak nak bagi kan korang” Kim atau nama sebenarnya Siti Eliyana Sakinah sudah tahu apa yang akan terjadi memberikan amaran awal… “Ahhh! Kau ingat kita orang peduli…” Jasmin sudah mengecilkan mata… “Serang!!!!!!”

“AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA”

P/S:Setiap kenangan yang terukir tak mungkin dapat kita ulangi… Ini mungkin bukan cerita sebenar.. Tapi saya gambarkan begini lah kehidupan kami sebagai sahabat dahulu… Saya amat merindui mereka..



















Saturday, 17 August 2013

Kebahagiaan

ADAKAH KEBAHAGIAAN SETELAH KESALAHAN BESAR YANG AKU LAKUKAN.... ??

Wednesday, 14 August 2013

Panas Panas Panas



ASSALAMMUALAIKUM!!

      Sejak kebelakangan ini berita asyik kuarkan berita pasal orang menghina ISLAM!!
Aku nak Tanya lah kat korang... Bila korang dengar pasal berita berita tu apa yang korang buat??
 
Ada yang tak fikir pun .. Ada yang buat tak tahu... Ada yang mencaci... Ada yang menghina... Ada yang tak ambil kisah langsung.. Lantak lah apa nak jadi...
 
Ini masalah yang paling besar der... Jap Jap! aku nak bagi tahu... nama kaum tak boleh ditukar weyh.. tapi nama agama boleh ditukar... contohnya lah kan... Cina Muslim... India Muslim.... Melayu kristian... If convert dari cina kristian too cina muslim apa yang ditukar?? Agama weyh!!
 
Korang nak ke MUSLIM ISLAM itu hilang.... Subhanallah..... Sekarang dah macam-macam dah ada... Syiah lah.. Ajaran sesat lah.... Kalau iman penuh didada weyh... Orang cerita macam menyimpang sikit korang boleh perasan lah.. Aku pun tak lah pandai sangat dalam agama... Dosa-dosa tetap ada.... Tapi kalau nak ikut orang cakap benda pepelik nie.. memang tak lah... Kita pun boleh fikir kan....
 
Tak rasa pelik ke.. Bila kita dapat tahu benda baru yang salah dari apa yang kita tahu dulu.... Tips lah.. Kita selidik dulu... Apa guna makcik youtube.. pakcik google kalau tak nak selidik dulu..... Beb! ini masalah besar.....
 
Ini hah.. Orang yang dok menembak orang sana sini.... Kalau hang orang islam... Baik hang pi tembak orang yang dok menghina Islam.... Dari hang tembak tah mana-mana orang tah... *kata makcik yang lepak dekat rumah hari tu*
 
Sorry lah kalau aku cakap kasar.... Ini hal serious weyh... Jangan ingat nanti kalau kita tak ambil kisah dekat akhirat tak ditanya.....
 
Aku kongsi lah satu cerita dari ceramah yang aku dengar....
 
Bila seseorang tu tahu mengenai ISLAM.. contohnya maksud syahadah.... Kau tahu sorang-sorang je.... Jiran kau tak tanya... Dia buat salah... Nanti Allah tanya kenapa kau buat salah itu ini... Dia kata tak ada orang bagi tahu dekat dia.... Allah panggil semua Nabi termasuk Rasulullah SAW... Nabi-nabi dan para rasul akan menjawab mereka dah bagi tahu dah... Lepas tu dipanggil orang yang hidup sama dengan tahun dari dia lahir sampai dia mati.... Allah tanya lagi... And bila orang-orang tu tergagap-gagap nak jawab maka dengan orang-orang tu masuk ke neraka... Ini lah orang kita tahu kat Akhirat nanti orang akan sibuk salah kan orang lain... And akan tarik satu sama lain ke neraka.... Itu lah pentingnya DAKWAH!
 
Okay... Insyaallah sama-sama kita perbaiki semuanya....
Ingat janji Allah.. ISLAM pasti menang... Tapi tanya diri sendiri.. Adakah kita kekal ISLAM pada masa ISLAM itu naik dengan gemilangnya untuk kali kedua dan akhirnya KIAMAT... Allahu Akbar!!

Monday, 12 August 2013

The conjuring and The smurfs

 
    
Hi! It’s me again….
 
Of course lah… This is my blog…. J So this entry I want to share with you guys about two movie that I’ve seen..
The Conjuring…
 
 
 
This movie is based on the real/true story… It quite bored but it’s really scary… Why not you have a nap and try this movie…. Oh! This movie also contain a funny moment… I’m sure that you guys will have a great watching…
 
The Smurf 2
This cute movie is about a bad witch want to control the world by using a magic from THE SMURFS… Funny movie…. GET READY TO GET NAUGHTY!!


Cerita raya!!



     Hai Hai Hai!! Alhamdulillah... Hari nie dah 6 hari dah kita beraya... Entry puasa pun tak buat lagi... Malas nak story... Haha... Nanti lah ena cerita okay...

      Entry hari nie nak story pasal raya.....

Okay.... Alhamdulillah.... Dah selesai puasa kita beraya.... Raya tahun nie quite simple... Maybe dah besarkan... So, rasa excited nak raya tu macam kureng sikit... :)

     But the best one is raya dekat kampong Perak.....
Selalunya abah tak dapat cuti..... jadi kita orang akan balik Kampung idaman je.... Raya dengan family mama... Tak pun kita orang akan balik Perak... Tapi abah tak ada... So raya raya tak semeriah sangat..... Tahun nie abah ada beraya sekali.... :)

     Raya kat Perak or raya dekat Kampung Idaman sama je seronok rasanya..... Kat kampong Perak ada 7 family... Jadi macam happening giler!! Kat Kampung Idaman pulak raya satu Malaysia... Ada cina ada india ada melayu... Best!!

     Walaupun semangat raya dah semakin berkurangan... Rasa tu masih ada... Rindu bila excited nak beraya.. Berjalan sana sini... But ena bukan jenis yang beraya kat rumah orang... Ena pergi rumah kawan je.. Sejak kecik lagi... Memang malu sikit nak ketuk raya rumah orang yang tak kenal.... :)

     So, sekarang ada dekat rumah.. Tengah menunggu kawan-kawan kata nak datang beraya....

     Makanan raya??? Haaa... paling suka ditanya soalan bila raya tiba nie.... MESTI ramai yang kata rendang, ketupat, lemang.... tapi ena tak minat nak makan makanan tu... Nak tahu apa yang ena cari??? Nasi!! haha.... Or laksa.. Jadi la... Dari raya pertama sampai sekarang ena tak makan lagi nasi impit dengan rendang... Lemang lagi lah.. dah bertahun-tahun.. Ena tak suka lemang... :D

     Oh!! Yang lagi seronok beraya dekat Perak ialah dapat rasa makanan yang tak pernah rasa.... !! HAAAAAAA!!! apa tu??? Tak ada lah pelik sangat... Just hari tu dapat makan kari rusa.... Tahun lepas lepas dapat makan rendang kambing biri-biri.... Macam-macam lagi lah.... Rasa rusa dengan daging lain sama je.... :)

     Raya kedua ena raya dengan pipah and ain dekat rumah pipah dekat pulau indah... Best jumpa kawan lama... :D
      So,nanti  ena selitkan beberapa gambar raya..... :)

 

Tuesday, 6 August 2013

Lumrah

Setiap seorang akan mendapat kesedaran dalam hidupnya..

Berbeza umur.. Tempat.. Masa.... Tahap....

Dimana kita mula sedar hidup ini kejam...

Dimana kita sedar kawan-kawan yang dulu kita agungkan... Yang kita rapat... Yang kita perlukan sebenarnya adalah orang yang bakal menjadi musuh kita... Yang bakal menikam kita.... Yang bakal melupakan kita...

Dimana kita sedar siapa yang tulus ikhlas mencintai kita..... Yang menjaga kita...

Dimana kita perlu berhati-hati..

Dimana kita tidak seharusnya menjadi murah dengan dunia sementara....

Macam mana nak tahu? Nak rasa?

2 jenis manusia...

1: SEDAR DAH AMIK IKTIBAR
saat dimana bila jahilnya kita.... kita hilangkan tension dengan perkara yang tak berfaedah... tetapi bila seseorang itu sedar, kemungkinan Allah dan keluarga adalah yang pertama dicarinya untuk hilangkan rasa pedih dah sakit itu..

2: TAK SEDAR SEDAR
saat dirasakan dunia ini kejam! Dan dia seharusnya kejam dengan dunia ini....

SAHABAT...
Ingatnya..... segalanya ada di diri kita... Adalah pinjaman Allah semata-mata.....
Jika kita meminjam barang dari orang lain.. Adakah kita akan memulangkan barang itu tanpa elok seperti yang kita ambilnya dulu... Semestinya kita akan pulangkan sempurna..

Untuk sedaraku diluar sana....

Jangan terlalu murah untuk menjual diri di laman sosial..
"fake relay satu!"
"saya single ! sape nak jadi teman saya?!"

Bila ditegur mula lah berangin... Tak senang duduk.... Cakap orang judge awak... Tapi hakikatnya?awak yang buat orang berbicara mengenai awak...

Sedaraku,
Lelaki yang baik takkan cari perempuan yang menjual dirinya di laman sosial... apatah lagi jika ada friends 2+++...maknanya menjual diri kepada 2+++ orang...
Sedar! Jika fake yang diminta... pasti FAKE yang diperoleh... Jika ada yang sudi.. maknanya dia bukan yang baik..

#Sekadar nukilah untuk peringatan diri sendiri...

p/s: terima kasih untuk sygku kerna tak berhenti nasihatkan diri aku ini...

Thursday, 1 August 2013

Apa itu SYIAH?!

 
 
Dari hari ke hari semakin lama semakin selalu telingga kita disapa dengan gerakan SYIAH di Negara kita.... Ya Allah... Bagi mereka yang imannya tidak kuat pasti akan senang terpedaya dengan fahaman syiah ini....
 
Pesanan saya kepada semua... Kita semua sudah tahu fahaman kita pada Al-Quran dan Hadis.. Tapi bila seseorang yang datang kepada kita dah war war kan yang Al-quran itu palsu... Hadis itu tipu... Tapi dia mengaku dia ISLAM.. apa maknanya....
 
Wahai saudara-saudara ku diluar sana.... Aku pun bukan sempurna... Tapi aku tahu fahaman dan pegangan kita hanya kepada Allah, Rasul, Al-quran dan Hadis.. Jangan lah kita terpedaya dengan perkara-perkara yang mampu memesongkan akidah kita... Insyaallah...
 

Saya nak share berkenaan dengan syiah yang saya jumpa di facebook... Minta di share ye fillah... Untuk kebaikan bersama.... Insyaallah..
Apa itu Syiah ?
Syiah itu salah satu pegangan akidah yang di asaskan oleh Abdullah Bin Sabak .
Akidah yang bertentangan dengan Sunni .
Syiah itu bermaksud penolong/pembantu .

Siapa Abdullah Bin Sabak ni ?
Dia adalah seorang Yahudi .
Dia berasal dari Yaman .
Dia datang ke Madinah semata untuk mendapatkan jawatan , kepentingan politik .
Time tu zaman pemerintahan Saidina Uthman Bin Affan ,
Saidina Uthman tak layan dia .
Dia jadi marah lalu dia sebarkan fahaman kepada masyarakat Madinah bahawa ,
"Yang sepatutnya jadi khalifah ialah Saidina Ali bukan nya Saidina Umar , Saidina Uthman ataupun Saidina Abu Bakar.."
Dan masyarakat percaya benda ni .
Dari situ lah bermulanya fahaman Syiah .

Alhamdulillah kita berpegang pada Ahlu Sunnah Wal Jamaah/Sunni .
Syiah dengan Sunni ini sangat-sangat berbeza .
Syiah dengan Sunni ni bukan masalah khilaf furu'q (perkara-perkara kecil ) ,
Tetapi , Syiah ni benar-benar terpesong akidahnya dari ASWJ .

SEBAB ?
Antaranya ialah ,
SYIAH MENDAKWA ,

-Ketika Nabi Muhammad SAW wafat , seluruh sahabat nabi murtad , kecuali beberapa orang sahaja iaitu , Salman Al Farisi , Al Miqdad Bin Al Aswad , Amar Bin Yasser dan Suhaib Ar Rumi ( ada juga yang kata Bilal bin Rabah ) .

--Syiah mengkafirkan sahabat Nabi Muhammad SAW dengan berkata kepada Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar , "Dua patung berhala Quraisy.." .

--Mereka tak percaya Quran yang kita guna sekarang ni . Mereka menganggap Quran sebenar telah hilang , Quran yang di tulis Saidatina Fatimah r.ha .

--Semasa Nabi wafat , Saidatina Fatimah ni sedih , sedih sangat , dia menangis sampai 75 hari , time dia tengah sedih tu , Jibril turun menggembirakan nya , Saidina Ali pun hairan dengan siapa Fatimah bersembang, lalu Fatimah beritahu Ali, dan Ali berkata kalau Jibril datang lagi beritahunya . Jibril datang semula , Fatimah pun beritahu Ali , dan ketika itulah Saidina Ali menulis apa yang Jibril kata . Dan Syiah menganggap itu Quran mereka .

--Mereka mendakwa ada ayat-ayat al-Quran yang dibuang oleh Saidina Abu Bakar ketika mana Saidina Abu Bakar ni mengumpulkan kembali ayat-ayat al-Quran , antaranya ialah , surah al-Baqarah ayat 23 , surah Toha ayat 115 , surah al-Ahzab ayat 70 , surah al-Balad , mereka menokok tambah dalam ayat sebenar dan menambah satu lagi surah iaitu surah wilayah .

--Mereka juga ada imam . Iaitu Imam 12 . Imam yang ke-12 ini dipercayai telah ghaib pada 226 hijrah di sebuah terowong di Iraq/Iran . Setiap petang Jumaat mereka akan pergi ke terowong itu dan berkata , “Wahai Imam , keluarlah Iman , keluarlah..” . Sampai sekarang Imam itu tak keluar lagi . Dan akan keluar suatu hari nanti .

--Ulama terbesar syiah iaitu Al Khomeini berkata , “Sahabat nabi hanya mementingkan dunia , rebut jawatan , mereka tak pentingkan Quran dan agama , mereka jadikan Quran sebagai alat untuk niat mereka yang kotor , merampas jawatan khilafah..” .

--Mereka menghalalkan darah umat Islam . Bagi mereka , lagi banyak mereka membunuh umat Islam , lagi banyak darah yang mengalir , lagi cepat Imam mereka itu akan keluar dari terowong .

--Rukun iman mereka ada lebih dari enam . Mereka percaya pada Imam . Imam mereka boleh menghalalkan dan mengharamkan sesuatu perkara .Imam mereka maksum. Imam mereka mempunyai ilmu di mana mampu mengetahui benda yang dah berlaku dan akan berlaku . Imam mereka juga menguasai dunia dan akhirat . Imam mereka mampu beri apa sahaja yang mereka mahu .

Macam mana nak kenal syiah...

ada yang kata time mereka solat mereka akan letakkan batu... kalau solat tak kena batu tu maka solat tak sah...

And lepas bagi salam kena tepuk dahi 3 kali.. sebab apa pun tak tahu lah....

*rasa kelakar pulak lepas solat kena tepuk dahi... tersalah solat kowt ea?? haha..*

Share kalau boleh supaya semua orang tahu...

Sunday, 21 July 2013

Keep calm ERNA!

"Benda tak teruk pun erna...
jangan besarkan...
tak salah kan kalau kita minta maaf walaupun bukan salah kita...
awak sendiri yang cakap macam tu..
keep smiling syg... awak kuat...
sayang erna sangat-sangat..."

sometimes i used to keep calm.. and love myself... the time when no one understand you.. you got yourself, Allah..
tak salah peluk diri sendiri... pujuk diri sendiri.. belai diri sendiri.... lap kan sendiri air mata.... i need to be strong enough... just said it to your self....

Friday, 19 July 2013

Bicara hati dan tuan diri

"Kalau awak tak ajak takkan kita nak pergi tengok wayang sorang-sorang pulak..."

Duhai hati...
kau tahu sakit... kenapa masih dengar?
apa yang kau mahu?
mata yang tak berhenti menangis?
diri kau yang berdarah-darah...

Duhai tuan...
aku berkira-kira...
apakah yang dia dan dia bicarakan...
sebab itu aku paksa tangan untuk tekan.. telinga untuk dengar....
tapi tuan... aku tak minta untuk mata terus mengalirkan air....
aku minta aku untuk kuat wahai tuan..

Hati ku sayang...
kau tahu kau lemah.. kau tahu kau tak mampu... biarkan wahai hati.... kasihan lah engkau pada diri kau yang kau hiris satu persatu.. yang kau rodok semahu-mahunya.. yang kau cincang sehabisnya.. kasihan lah engkau pada mata yang membengkak dan jadi semakin kabur...

Tuan diri yang disayangi...
aku memang tak kuat tuan.... aku paksa untuk tidak memikirkannya... ini adalah balasan kerna aku selalu makan hatinya sikit demi sedikit sehingga aku hampir hilangnya wahai tuan.. jangan lah kau risau wahai tuan.... aku selesa begini.... kita akan terbiasa bergini... kita akan rasa selalu bergini.. Pandang lah tuan.. pandang kehadapan... lorong hitam sedang melambai... duri-duri mekar meninggi... hanya cahaya kebenaran dan keberubahan kita yang menjadi lilin menerangi sekitarnya kita... tanya tangan yang akan menepis duri itu tuan..  suratan kita telah ditentukan.. :'( Berdoa lah tuan... Allah pasti mendengar..

Sunday, 14 July 2013

Nukilan SAHABAT

Assalammualaikum... sorry for no header in this update... just update from phone..

Bila duduk dekat rumah.. tak ada kerja.. tiba-tiba terfikir kawan-kawan.. Stalk facebook sorang-sorang...

YA ALLAH...!
hati rasa sakit... sebab apa? cemburu....
Yes! cemburu...
sebab mereka dah ada kawan baru... the moment when ada yang dah tak tegur kita... kita message.. kita call tak angkat...

Tiba-tiba terfikir.... Ada salah kita ke...? The moment when the person yang aku share masalah aku... yang aku cerita apa semua... even orang pertama yang tahu apa-apa... sekarang dah tak contact...

sorry aku tak pandai berkata-kata...

Ini untuk kau... seorang sahabat...

AKU CUBA GUNAKAN SEGALA KEKUATAN AKU UNTUK TULIS BLOG NIE... DENGAN AIR MATA..

Untuk ROHAZALINA...

Ra... maafkan aku... aku tahu aku bukan kawan yang baik.... aku jahat... aku tak sebaik korang.. rindu ra.. rindu.... aku selalu tengok rumah kau.. aku nak pergi.. tapi aku.belum ada kekuatan untuk pergi dekat sana... insyaallah nanti aku singgah rumah kau.. maafkan aku.. aku rindu kenangan kita... aku rindu kita... aku rindu semuanya.....

Untuk NORAMELINA

Mey... aku tahu salah aku.. sampai bila-bilapun kau takkan maafkan aku... aku cuma nak amik berat pasal kau... tapi aku tahu aku salah.. cara aku tu... aku minta maaf sgt2.. Biarlah orang nak cakap apa... aku tahu aku tak malu untuk meminta maaf...
maafkan aku... aku rindu kau....

Untuk AMIRA HAZIQAH

Walaupun kita kenal sekejap je tapi banyak kenangan kita... shasha minta maaf sebab dah buat myra takut... kite sendiri pun tak tahu yang kita akan hilang myra... terima kasih untuk kenangan yang indah...

Untuk IZZAT SHAH

Kau janji dengan aku kau akan selalu datang jenguk aku... tapi mana kau? mana janji kau... kau datang last darjah 6.. pastu kita dah x jumpa.. aku datang pandamaran.. kau tak ada.. kau xnak jumpa aku.. sekarang kita dah 19 tahun izzat.. aku tahu janji budak-budak umur 3-4 tahun mana ada guna... aku cuma nak cakap terima kasih sebab selalu backup aku masa dulu... and sanggup pindah sekali dengan aku.... *kebetulan sebenarnya*

Untuk NAZRIN , RIZAL , IRFAN , DAN

aku tak tahu apa salah aku.. mungkin korang terlalu busy... and xde masa.. sorry kalau aku mengangu korang... atau mungkin aku terlalu fikir..memang lah kan.. aku perempuan.. korang lelaki... xboleh rapat.. semua pun macam dah berpunya... tapi aku rasa sedih jugak.. lagi-lagi naz.. weyh kau tahukan naz? x.. x.. x.. aku tahu kau tak tahu.. xpe lah.. aku just nak cakap terima kasih... thanks for everythings.. terima kasih sebab selalu dengar masalah aku or apa yang aku membebel... rizal terima kasih sebab selalu dengar aku menangis... Irfan.. :'( bila nak buli aku lagi? haha... Dan.. thanks for nasihat... thanks korang... maafkan semua salah aku kat korang..

UNTUK KAWAN-KAWAN SERTA SAHABAT YANG LAIN...

maaf kalau tak x sebut.. ini tentang kawan-kawan yang kita ada masalah sikit dengan mereka.. haha..... awak semua thanks sebab masih ada dengan kita.... sayang awak... *boboy jangan nak terasa  sangat namamu tak dimention...* haha...

maybe akan ada yang kata "terhegeh-hegeh.. but i just ingore it.. and one more things... ajal kita tak tahu bila.. asal sempat kita cakap lah... kalau tak nanti menyesal... minta maaf dengan manusia adalah urusan kita sendiri... bukan melalui Allah..

Thursday, 11 July 2013

Perkongsian



"La ILLAH aillallah"
Tiada TUHAN yang disembah melainkan Allah

Fikir sejenak..
kenapa bukan
SELAIN ALLAH TIADA TUHAN YANG DISEMBAH
Seperti yang kita tahu... Syahadah adalah kata PENEGASAN..
sebab itu masyarakat jahiliah dulu tahu adanya Allah.. sedangkan Abu Jahal sendiri berdoa "Dengan nama Allah"
tetapi mereka ego... kerna pangkat dan harta..

...
Saya bagi anologi dekat sini..
sebuah meja dan sebiji buah epal

situasai 1
adik:kakak.. atas meja tu ada apa?
kakak:adik.. akak rasa selain epal tak ada benda lain kat atas meja itu.
adik:jadi boleh letak benda lain tak?
kakak:letaklah..

situasi 2
adik: kakak.. atas meja tu ada apa?
kakak:Tiada benda lain selain epal.
adik:jadi boleh letak benda lain tak?
kakak:tak boleh.. sebab tak boleh ada benda lain selain epal atas meja itu

Sebab itu jadinya TIADA TUHAN YANG BERHAK DISEMBAH MELAINKAN ALLAH..
kata penegasan disini...
Tetapi kita sekarang mengucap syahadah tanpa ada perasaan yang bersungguh-sungguh dan ada sebenarnya yang tidak memahami maksud syahadah..

Sedikit perkongsian...
Harap berguna..
maaf jika ada kesalahan...
I PROUD TO BE MUSLIM

Hot story from me!!

Here I wanna share with you guys about my “PUASA” memory….
Let’s begin!
When I was 12 years old…. The moment that I can’t forget is when my friends and my “enemy” group getting in the war..!
Yes.. A war!!
A “Mercun war” all over Bandar Baru Sultan Suleiman..
When we saw them we “WAJIB” throw mercun to them..
Okay that’s all.. Thank you…. J
*wanna show that my English is broken… LOL!*
SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

Wednesday, 3 July 2013

I was born HERE

Who's know..... The moment when I really don't like this school.... But I need to stay at here.... Make my life Change!!
 

SEKOLAH MENENGAH TEKNIK KLANG
 
I still remember my first day at here.... wow... For my first impression "Bapak lah.. Besar giler sekolah nie" haha...
 
Teknik Klang had thought me a lot . Teach me how to be a good person..
Teach me how to manage my daily life...
 
Here I found my best ever friends...
Diela, Lisa, Haja, Ieka, Syai, Meen, Niq, Jas, and Yana..
 
so, the story start.......................................
 
FORM 4
 
 
kenal dengan mereka-mereka di Dahlia 2... Kenangan time form 4 yang paling tak dapat nak lupakan lah... bila time apa-apa masalah mesti nama dorm yang naik.... But seronok.... kena bahan dengan form 5.... kena denda.. duduk dekat dalam dorm exco.. hanfone kena rampas..... Maggie pun form 5 nak amik.. haha.... time form 4 memang nakal lah.... pakai boxer jalan sana sini..... kena kacau dengan aspura.. and banyak lagi.... mula-mula rasa macam
"weyh! nie sekolah ke neraka!"
haha.... but dah beberapa bulan rasa seronok pulak main keja-keja dengan exco. main bahan-bahan.... time nie baru kenal sahabat sejati.. yang mana susah senang bersama.. sorang buat hal.. semua kena... best.. semua backup..... sangat-sangat best...!!
 
FORM 5
 
time form 5 sangat sibuk dengan netball.... peringat daerah dapat naib johan.... pergi KAT antara negeri jadi johan.. and kena wakil Selangor untuk lawan peringat kebangsaan.... dekat Pahang...
terlalu busy dengan netball sampai kadang-kadang tertinggal pelajaran... but I'm glad sebab dapat masuk kelas Berlian... budak-budak dalam tu semua membantu... thanks a lot to Naz.. my math teacher.. yang tak pernah jemu mengajar math.. siang dan malam.. haha.. dan juga pp... and one time bila pp kite dapat lagi tinggi dari dia.. and dia punya akdp lagi tinggi dari kita.. bergaduh sakan lah dalam kelas. haha.... lepas pertengahan tahun baru focus dengan study.. dengan tugas pengawas lagi.. jaga asrama lagi.. but memang.. kenangan duduk asrama time sekolah nie sangat best.. tak sama macam kita dah masuk u...
duduk pulak satu dorm dengan pangkat-pangkat tertinggi.. macam tak percaya je... haha.. but sangat best..!!
 
Kat sini jumpa kawan yang sebenar.. yang ada masa susah and senang.. and dalam masa yang sama kenal kawan yang sebenarnya adalah musuh... tak ada yang dapat gantikan mereka dengan orang lain.... yang baru langsung tak sama macam mereka....
 
I miss TEKNIK KLANG so much...
 

 





This is me... that why I said Teknik Klang make my life change..!!