BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, 31 December 2012

Last Day of The Year 2012



     Alhamdulillah..... akhirnya sampai sudah hari yang terakhir dalam tahun 2012.. tiba-tiba rasa macam menghargai gila hari terakhir nie.. sedih... dah tak sekolah... duduk jauh dari family.. sambut new year dengan kawan-kawan di negara orang nie.. tak tahu lah apa perasaan nya...

     Actually, quite funny when i refesh balik pasal kiamat.... sesungguhnya, perkara itu akan berlaku tetapi kita tidak tahu bila..... i ask my teacher.. qu laoshi.. "laoshi.. do you fear with 'kiamat'?" and he said 'no'.. :) he show us a picture.... picture untuk kita tengok esok suhu berapa berapa tu.. 22,12,2012 is the end of the year.. and 23.12.2012 no application.. hang! :) tak tahu lah.... :) *ohh my english!*
    
     Kalau dulu dekat rumah time macam nie, mama dah bising-bising dah.. nak keluar.. nak tengok firework... haaa.. rindu yer.. sekarang pukul 9.25 macam beijing(sama je macam Malaysia).. dekat
tak tahu lah ada aktiviti apa.. tapi tak best lah kalau tak ada aktiviti... lagi pun kan new year.. lagi pun orang dari serata dunia ada dekat U nie.. takkan lah no country will show how their celebrate a new year eve.?? kalau kat Malaysia tu dah jerit-jerit dah.. then ada budak-budak yang akan meronda ronda naik motor...ada yang bawak bendera Malaysia yang aku sendiri pun tak tahu apa function yer.... haha...  dan dengar lah hon lori dan kereta-kereta dekat Tanjung Harapan tu... rindunyaa!!!
kalau dulu time new year orang mesti wish guna mcg... haaa.. banyak gila msg new year dapat.. tapi sekarang duduk dekat oversea.. sepotong ayat new year pon tak dapat.. haaa.. masing-masing terlalu busy dengan teknologi yang lagi maju, macam facebook, twitter, instragram, myspace or lain-lain... sekali post, semua orang boleh baca.. tak keluar duet.. jimat kredit..haha.. terlalu maju dunia ini....
Dikesempatan ini, nak ucapkan SELAMAT TAHUN BARU UNTUK SEMUA WARGA MALAYSIA... Semoga negara kita terus maju.. dan untuk family.... semoga tahun ini tahun yang baik bagi kita semua..
ofcourse ada special words for my dear Muhammad Ikmal Aindallah.. i hope this year will be better then last year... i hope Allah SWT will bless what ever we do.. i love you so much..!!! :)
and now.... all peeepppsss.. habiskan buku kira-kira kita... seimbangkan segalanya.. hantar ke memory because we will open a new book in a few hours soon....
SEMOGA ALLAH MEMBERKATI SEGALANYA YANG TELAH BERLAKU DAN AKAN BERLAKU..... :)
 here a few picture before 2013.. Happy new year peepss.. :)


 

 
 
my lover.. MUHAMMAD IKMAL AINDALLAH... For ever love... :)
exam time.... and then MALAYSIA! HERE WE ARE!!
nitez all :)
 

Saturday, 29 December 2012

Header and header



     Okay... Setelah beberapa kali aku menukar header.. and lastly jadi ape pun aku tak tahu lah... haaa.. entahlah.. dah buat header yang baik.. tapi tah kenapa tah, jadi besar kedabak..

     Blog nie buat aku fokus.. sampai benda lain pun aku tak buat... ish2... and sekarang aku dah pening kepala tahap apa dah nie.. later lah aku betulkan balik header nie... hurm...

    NitezzzzzzZZZZZZ!!

Thursday, 27 December 2012

Just A Few wordsssssss


♥A relationship is a matter of give and take. if you give more than your take than your relationship will last..♥
 
♥Relationships start with "Can we talk?" and end with "We need to talk." ♥             
 
♥You know life is worth the struggle when you look back on what you lost & realize what you have now is way better.♥                 
 
♥The greatest relationships are the ones you never expected to be in.♥                 
 
♥Every man needs a woman when his life is a mess, because just like in a game of chess: the queen protects the king.♥                 
 
♥There may be a million things to smile about, but you're definitely my favorite one.♥
 
♥The worst way to miss a person is to be sitting right beside them knowing things will never be the same. ♥                
 
♥Never chase anyone. A person who appreciates you will walk with you.♥                 
 
♥Sometimes you just had to wake up from your dream. That way you can reach them and make them real.♥                
 
♥D.R.A.M.A. = Dumb Retards Asking for More Attention.♥
 
♥For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. For every second, I want you. Forever, I love you.♥                 
 
♥Dont blame LOVE if you loving the wrong person..♥                 
 
♥Fine --------> The most dangerous word a man can hear at the end of an argument.♥                 
 
♥Sometimes you need someone.. Some one that make you smile, make you sad, someone that cheer up your day.. Sometimes , you just need it,,♥                 
 
♥If you LIKE me, tell me.. If you MISS me, show it.. If you LOVE me, prove it!♥                 
 
♥I had a letter HRT, I can add 'EA' to get 'HEART' or a' U' and get 'HURT'. But i'd rather choose U and get HURT, then have a HEART without U♥
 
♥Once you learn how to be happy, you want tolerate being around people that make you feel anythings less.. ~closure~ ♥                
 
♥LOVE does not consist in gazing at each other.. BUT in looking together in the same direction..♥                 
 
BUT THE MOST IMPORTANT!!!
 
♥♥♥♥♥"Jika saya cintakan dia.. Saya akan mengambilnya sebagai isteri.. Bukan "Couple" yg tidak berkesudahan. Kerna Aku cinta di KERANA ALLAH SWT."♥♥♥♥♥

Malaysia...



     Alhamdulillah..... Haaa.. makcik nie hah baru je update blog.. serabut je aku tengok dengan blog aku nie.. so, i make a big decision to change into a simple one.. See? so simple kan?
 
     Do you know.. why people make a social networking like facebook, twitter, myspace, instagram or what ever it is..? of course you all know why.. so.. sure you understand what i mean it.. *merepek ape aku nie..* haha....
 
    The true main point actually is, this 12, January, 2013 i will come back to Malaysia.. yeaahh!! semangat giler nak balik Malaysia.. Mestilah.. Nak jumpa keluarga.. rakan taulan.. haaa...
 
   Okay.. straight to the point.. i miss my country so much..... :)
Bye!!
 
P/S: kebosanan yang teramat.. :) maaf......

Monday, 24 December 2012

Kenapa awak ~part 2~

Kita selalu jumpa..
memang lah sebab kita kan satu koir..
awak ingat tak masa kita main hantu-hantu dalam bilik koir..
ada satu part yang buat saya tak akan lupakan perkara tu...
bahagia sangat-sangat dengan awak...
awak ingat tak masa mula-mula saya datang raya rumah opah awak?
opah awak suka sangat-sangat dekat saya..
saya pun tak tahu kenapa....
:) kelakar lah awak..
 
kalau ingat balik semua kenangan kita...
takkan berhenti bibir ini dari mengukirkan senyuman...
awak......
saya nak awak tahu yang saya yang sangat-sangat dekat awak..
saya cinta sangat-sangat dekat awak..
kalau nanti saya dah tak ada..
awak jangan menagis taw..
saya nak awak doakan saya..
semoga kita berjumpa diatas sana...
 
 
:')

Sunday, 23 December 2012

adakah saya perempuan JALANG

Erti kata 'perempuan jalang' dalam ISLAM...



1. Perempuan yang bergelar muslimah itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.


2. Perempuan yang mengakui dirinya beragama islam memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An- Nur.


3. Perempuan yang mengakui dirinya ana muslimah memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.


4. Perempuan yang kuat pegangan islamnya memang tidak guna kata- kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk atau jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim


5. Perempuan muslimah tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri.Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12 surah al-Hujurat.


6. Perempuan yang berpakaian berdasarkan syariat islam memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya (tudung siput babi). Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak- anaknya.


7. Perempuan yang memahami etika dalam islam memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini"Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik" 'Tunduk' di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. "Penyakit dlm hati" adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.


8. Perempuan yang menjaga maruah islam memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. Atau mengapa tidak pakai lipstick-non-glossy atau lipbalm sahaja.


9. Perempuan islam tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak 'berharga' dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik.
 

Dengar bagi pihak saya!





     Hai kawan.... dah puas.. bukan niat saya nak kurang ajar.. saya tahu latar belakang saya tak sebaik awak... tapi awak... pertalian dengan manusia harus dijaga.. kalau awak buat macam tu.. tahu tak awak dah buat orang pandang serong dekat saya...

     saya tahu teguran adalah cara yang baik.. awak tak tahu apa yang saya hadapi.. cuba fahami.. jangan ikut sedap mulut je.. saya tahu itu memang cara yang baik.... memang saya tahu saya salah.. memang awak betul.. tapi awak. cuba lah awak fahami.. awak tak tahu apa-apa.. awak kenal saya tak sampai berapa tahun.. awak dah pandai nak buat kesimpulan sendiri..

     bagus lah.. bagus... tapi tak apa.. saya tak kisah.. awak buat lah apa yang awak nak buat... tapi apa-apa pun saya nak ucapkan terima kasih.. seikhlas hati saya.... berdoa lah untuk saya kalau awak sahabat yang sejati...

Saturday, 22 December 2012

salam yang indah...


     Alhamdulillah.. sejak kebelakangan ni rasa gembira je hari-hari.. almaklumlah .. menimba pengalaman baru bila dapat pegang salji.. Ya Allah.. rasa seronok sangat dapat pegang salji... dapat main salji... nak tahu tak... memula ingat bila musim salji nie.. sajli turun setiap hari.. tapi sebenarnya dia turun macam hujan.. kalau nak turun.. turun lah.. tapi kalau salji turun tak berapa sejuk... tapi bila salji dan nak cair.. or tak turun sajli.. rasa dia.. macam duduk dalam peti sejuk.. sejuk sangat......

     Pengalaman bermain sajli.. haa.. main perang-perang salji.. sakit kalau jatuh.. sebab licinkan.. tapi seronok... sampai satu tahap tak tahan sangat... tengok je kawan-kawan main... pertama kali buat orang salji yang tak ade rupe orang salji langsung.. hehe.. Alhamdulillah... Diberi peluang dari Allah SWT untuk merasa dan melihat keindahan ciptaannya.. Indah sungguh bumi Allah untuk menjadi santapan para hambanya.. :)

     Tibe-tibe teringat dekat family... iyalah.. merasa pengalaman yang baru.. tanpa ada keluarga... haaa... Insyaallah kalau dimurahkan rezeki.. dipanjang kan umur.. nak bawak mama dan abah dekat sinie... tak kisah lah time tu musim sejuk ke.. musim panas ke.. whatever it is.. nak bawak family datang sini.. tak kisah jugak kalau tak dapat nak melancong tempat lain.. asalkan ada family.. itu sudah cukup... I LOVE MY FAMILY SO DAMN MUCH!!