BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, 27 November 2012

The Great Wall :)


Tarikh: 25 November 2012
Masa: 8.15am-4pm

     Alhamdulillah.. Dah dua bulan aku berada dekat Beijing ni.. Akhirnya jejak jugak kaki dekat tempat yang kita semua tahu.. 7 keajaiban dunia.. :) Salah satu yang paling famous.. Tembok Besar China atau The Great Wall!


macam biasa lah.. memula bangon awal pagi untuk siapkan makanan.. (dah macam nak pergi picnik dah).. then gerak pergi sana... dalam 2 jam jugak lah.. jauh sikit dari beijing.....:) dengar cerita sana salji.. tapi bila dah sampai sebenarnya tak sajli pon.. tapi even tak salji pon, sejuk dia bukan main lagi... dah pakai berlapis-lapis pun sejuk lagi... nie belum winter.. dah nak beku dah..:) haha..

 
starting dengan menaik tange yang tinggi giler! bayangkan... nak naik gunung.. pasti ade tangge.. lepas tu belok sana, belok sini.. rasa macam nak surrender dah.. penat giler kowt...... Ya Allah.. memang patut lah digelar 7 keajaiban didunia.. bayangkan.. buat tangge dekat gunung.. gunung.. bukan bukit.. tangge dia cantik je...:) setelah nak satu jam naik tangge.. akhirnya sampai lah di tempatnya... haaaa...... Subhanallah.. cantik sangat permandangan.. walaupun tak nampak pokok-pokok tapi tetap nampak lawa....

 
 
masa kat Great Wall tu, teringat lah sejarah tingkatan spm.. belajar pasal Tembok Besar China.. bila sentuh batu dekat situ, tengok panjangnya benteng pertahanan negara China tu, tiba-tiba terfikir.. Ya Allah.. berapa lama masa yang diambil untuk siapkan benteng yang panjang.. yang tinggi macam tu.. berapa nyawa yang terkorban untuk buat keajaiban dunia nie... titik peluh siapa yang bertungkus lumus membina bangunan yang begitu indah.. :)

 
 
betul orang kata... kalau kita setakat belajar, tapi tak pergi tengok.. memang tak dapat nak rasa susah senangnya membinaannya...:) aku bangga dengan seni bina orang zaman dahulu... :)










♥ Mira di The Great Wall :)


















Friend's for ever :)♥










♥ haha... :) seronok yer
tangkap gambar ye :P



♥ BEIJING WAIGUOYU DAXUE:)♥

1 comments:

Zinnera Zaima said...

Alaaaa...enaa, sikitnyaa. Tak puass. Ingat nk selongkar sejarah2 great wall. Ape pon beessst. Tumpang seronok ;) terasa flashback time blajar sej last year.