BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 7 October 2012

Kehidupan kini di Beijing China

Assalammualaikum..

 
Hai, Hai, Hai...
Alhamdulillah.. dah berapa minggu aku berada di Beijing China nie.. semuanya berjalan dengan lancar.. firstly memang nak bersyukur kehadrat ilahi kerana dengan limpah dan kurnianya, aku telah ditawarkan untuk sambung pengajian di negara orang nie.. semua orang tanya, okay ke dekat china.. haha.. korang nak tahu okay ke tidak? jom look and see..
 
Masa memula sampai sini musim luruh.. so, cuaca agak sejuk lah.. but okay lagi. kenkadang hujan.. tapi panas terik.. kenkadang panas terik, tapi angin dia sejuk je... :) aku pon tak faham dengan cuaca dekat beijing nie. haha..
 
makanan? wow.. haha. aku bersyukur gile dapat study dekat Beijing Foreign Studies University(BFSU) sebab senang nak cari makanan halal.. korang nak makan apa? semua ada.. haha.. tak de lah.. maksud aku.. nak restorant mahal ada.. restorant murah pon ada.. nak kedai tepi jalan pon ada.. halal...! tapi ada sesetengah kedai muslim., tapi jual arak.. standard lah.. agama dorang tak macam Malaysia.. so berbangga lah anda yang tinggal di Malaysia... nak cari makanan halal pon tak susah.. boleh cari dekat nuijie(muslim street) tapi nak kena tengok kandungan je jugak.. takut terlepas pandang..:)
 
 
 
Orang kat sinie? haha.. dorang nie macam tak pernah tengok orang pakai tudung.. soalan yang pertama kena tanya mesti "KENAPA AWAK PAKAI KAIN DI ATAS KEPALA?" "BOLEH TAK SAYA NAK TENGOK RAMBUT AWAK?" haha.. dorang memang mcm nie sikit.. negara komuniskan...
 
Solat? hurm.. aku memang bersyukur giler lah sebab lahir kat negara yang menetapkan Islam sebagai agama persekutuan..  pernah hari tu, kiterang semayang dekat koridor shoping complex.. satgi kena halau.. hurm.. dorang tak boleh terima sesebuah agama.. sebab dorang tak ada agama.. sebab nie dekat tengah bandar.. dorang tak percaya ada tuhan kowt.. entah lah...:)
 
masa? sama je macam Malaysia.. bezanya.. kalau pukul 6 tu dah gelap.. sebab nak musim sejukkan? so malam lagi panjang dari siang.. tapi pukul 5 dah nak terang dah.. :)
 
yang korang tertunggu-tunggu.. mesti barang-barang kan? haha.. aku syorkan tak yah lah nak kate barang china nie murah.. muram memang murah.. tapi tak berkualiti langsung.. :)
 
APA-APA PON YANG PALING PENTING.. MALAYSIA MEMANG YANG TERBAIK..
tak ada apa-apa pon dekat negara orang yang lagi bagus dari negara kita sendiri!:)
 
 

0 comments: