BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, 31 December 2012

Last Day of The Year 2012



     Alhamdulillah..... akhirnya sampai sudah hari yang terakhir dalam tahun 2012.. tiba-tiba rasa macam menghargai gila hari terakhir nie.. sedih... dah tak sekolah... duduk jauh dari family.. sambut new year dengan kawan-kawan di negara orang nie.. tak tahu lah apa perasaan nya...

     Actually, quite funny when i refesh balik pasal kiamat.... sesungguhnya, perkara itu akan berlaku tetapi kita tidak tahu bila..... i ask my teacher.. qu laoshi.. "laoshi.. do you fear with 'kiamat'?" and he said 'no'.. :) he show us a picture.... picture untuk kita tengok esok suhu berapa berapa tu.. 22,12,2012 is the end of the year.. and 23.12.2012 no application.. hang! :) tak tahu lah.... :) *ohh my english!*
    
     Kalau dulu dekat rumah time macam nie, mama dah bising-bising dah.. nak keluar.. nak tengok firework... haaa.. rindu yer.. sekarang pukul 9.25 macam beijing(sama je macam Malaysia).. dekat
tak tahu lah ada aktiviti apa.. tapi tak best lah kalau tak ada aktiviti... lagi pun kan new year.. lagi pun orang dari serata dunia ada dekat U nie.. takkan lah no country will show how their celebrate a new year eve.?? kalau kat Malaysia tu dah jerit-jerit dah.. then ada budak-budak yang akan meronda ronda naik motor...ada yang bawak bendera Malaysia yang aku sendiri pun tak tahu apa function yer.... haha...  dan dengar lah hon lori dan kereta-kereta dekat Tanjung Harapan tu... rindunyaa!!!
kalau dulu time new year orang mesti wish guna mcg... haaa.. banyak gila msg new year dapat.. tapi sekarang duduk dekat oversea.. sepotong ayat new year pon tak dapat.. haaa.. masing-masing terlalu busy dengan teknologi yang lagi maju, macam facebook, twitter, instragram, myspace or lain-lain... sekali post, semua orang boleh baca.. tak keluar duet.. jimat kredit..haha.. terlalu maju dunia ini....
Dikesempatan ini, nak ucapkan SELAMAT TAHUN BARU UNTUK SEMUA WARGA MALAYSIA... Semoga negara kita terus maju.. dan untuk family.... semoga tahun ini tahun yang baik bagi kita semua..
ofcourse ada special words for my dear Muhammad Ikmal Aindallah.. i hope this year will be better then last year... i hope Allah SWT will bless what ever we do.. i love you so much..!!! :)
and now.... all peeepppsss.. habiskan buku kira-kira kita... seimbangkan segalanya.. hantar ke memory because we will open a new book in a few hours soon....
SEMOGA ALLAH MEMBERKATI SEGALANYA YANG TELAH BERLAKU DAN AKAN BERLAKU..... :)
 here a few picture before 2013.. Happy new year peepss.. :)


 

 
 
my lover.. MUHAMMAD IKMAL AINDALLAH... For ever love... :)
exam time.... and then MALAYSIA! HERE WE ARE!!
nitez all :)
 

Saturday, 29 December 2012

Header and header



     Okay... Setelah beberapa kali aku menukar header.. and lastly jadi ape pun aku tak tahu lah... haaa.. entahlah.. dah buat header yang baik.. tapi tah kenapa tah, jadi besar kedabak..

     Blog nie buat aku fokus.. sampai benda lain pun aku tak buat... ish2... and sekarang aku dah pening kepala tahap apa dah nie.. later lah aku betulkan balik header nie... hurm...

    NitezzzzzzZZZZZZ!!

Thursday, 27 December 2012

Just A Few wordsssssss


♥A relationship is a matter of give and take. if you give more than your take than your relationship will last..♥
 
♥Relationships start with "Can we talk?" and end with "We need to talk." ♥             
 
♥You know life is worth the struggle when you look back on what you lost & realize what you have now is way better.♥                 
 
♥The greatest relationships are the ones you never expected to be in.♥                 
 
♥Every man needs a woman when his life is a mess, because just like in a game of chess: the queen protects the king.♥                 
 
♥There may be a million things to smile about, but you're definitely my favorite one.♥
 
♥The worst way to miss a person is to be sitting right beside them knowing things will never be the same. ♥                
 
♥Never chase anyone. A person who appreciates you will walk with you.♥                 
 
♥Sometimes you just had to wake up from your dream. That way you can reach them and make them real.♥                
 
♥D.R.A.M.A. = Dumb Retards Asking for More Attention.♥
 
♥For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. For every second, I want you. Forever, I love you.♥                 
 
♥Dont blame LOVE if you loving the wrong person..♥                 
 
♥Fine --------> The most dangerous word a man can hear at the end of an argument.♥                 
 
♥Sometimes you need someone.. Some one that make you smile, make you sad, someone that cheer up your day.. Sometimes , you just need it,,♥                 
 
♥If you LIKE me, tell me.. If you MISS me, show it.. If you LOVE me, prove it!♥                 
 
♥I had a letter HRT, I can add 'EA' to get 'HEART' or a' U' and get 'HURT'. But i'd rather choose U and get HURT, then have a HEART without U♥
 
♥Once you learn how to be happy, you want tolerate being around people that make you feel anythings less.. ~closure~ ♥                
 
♥LOVE does not consist in gazing at each other.. BUT in looking together in the same direction..♥                 
 
BUT THE MOST IMPORTANT!!!
 
♥♥♥♥♥"Jika saya cintakan dia.. Saya akan mengambilnya sebagai isteri.. Bukan "Couple" yg tidak berkesudahan. Kerna Aku cinta di KERANA ALLAH SWT."♥♥♥♥♥

Malaysia...



     Alhamdulillah..... Haaa.. makcik nie hah baru je update blog.. serabut je aku tengok dengan blog aku nie.. so, i make a big decision to change into a simple one.. See? so simple kan?
 
     Do you know.. why people make a social networking like facebook, twitter, myspace, instagram or what ever it is..? of course you all know why.. so.. sure you understand what i mean it.. *merepek ape aku nie..* haha....
 
    The true main point actually is, this 12, January, 2013 i will come back to Malaysia.. yeaahh!! semangat giler nak balik Malaysia.. Mestilah.. Nak jumpa keluarga.. rakan taulan.. haaa...
 
   Okay.. straight to the point.. i miss my country so much..... :)
Bye!!
 
P/S: kebosanan yang teramat.. :) maaf......

Monday, 24 December 2012

Kenapa awak ~part 2~

Kita selalu jumpa..
memang lah sebab kita kan satu koir..
awak ingat tak masa kita main hantu-hantu dalam bilik koir..
ada satu part yang buat saya tak akan lupakan perkara tu...
bahagia sangat-sangat dengan awak...
awak ingat tak masa mula-mula saya datang raya rumah opah awak?
opah awak suka sangat-sangat dekat saya..
saya pun tak tahu kenapa....
:) kelakar lah awak..
 
kalau ingat balik semua kenangan kita...
takkan berhenti bibir ini dari mengukirkan senyuman...
awak......
saya nak awak tahu yang saya yang sangat-sangat dekat awak..
saya cinta sangat-sangat dekat awak..
kalau nanti saya dah tak ada..
awak jangan menagis taw..
saya nak awak doakan saya..
semoga kita berjumpa diatas sana...
 
 
:')

Sunday, 23 December 2012

adakah saya perempuan JALANG

Erti kata 'perempuan jalang' dalam ISLAM...



1. Perempuan yang bergelar muslimah itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.


2. Perempuan yang mengakui dirinya beragama islam memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An- Nur.


3. Perempuan yang mengakui dirinya ana muslimah memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.


4. Perempuan yang kuat pegangan islamnya memang tidak guna kata- kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk atau jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim


5. Perempuan muslimah tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri.Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12 surah al-Hujurat.


6. Perempuan yang berpakaian berdasarkan syariat islam memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya (tudung siput babi). Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak- anaknya.


7. Perempuan yang memahami etika dalam islam memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini"Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik" 'Tunduk' di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. "Penyakit dlm hati" adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.


8. Perempuan yang menjaga maruah islam memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. Atau mengapa tidak pakai lipstick-non-glossy atau lipbalm sahaja.


9. Perempuan islam tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak 'berharga' dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik.
 

Dengar bagi pihak saya!





     Hai kawan.... dah puas.. bukan niat saya nak kurang ajar.. saya tahu latar belakang saya tak sebaik awak... tapi awak... pertalian dengan manusia harus dijaga.. kalau awak buat macam tu.. tahu tak awak dah buat orang pandang serong dekat saya...

     saya tahu teguran adalah cara yang baik.. awak tak tahu apa yang saya hadapi.. cuba fahami.. jangan ikut sedap mulut je.. saya tahu itu memang cara yang baik.... memang saya tahu saya salah.. memang awak betul.. tapi awak. cuba lah awak fahami.. awak tak tahu apa-apa.. awak kenal saya tak sampai berapa tahun.. awak dah pandai nak buat kesimpulan sendiri..

     bagus lah.. bagus... tapi tak apa.. saya tak kisah.. awak buat lah apa yang awak nak buat... tapi apa-apa pun saya nak ucapkan terima kasih.. seikhlas hati saya.... berdoa lah untuk saya kalau awak sahabat yang sejati...

Saturday, 22 December 2012

salam yang indah...


     Alhamdulillah.. sejak kebelakangan ni rasa gembira je hari-hari.. almaklumlah .. menimba pengalaman baru bila dapat pegang salji.. Ya Allah.. rasa seronok sangat dapat pegang salji... dapat main salji... nak tahu tak... memula ingat bila musim salji nie.. sajli turun setiap hari.. tapi sebenarnya dia turun macam hujan.. kalau nak turun.. turun lah.. tapi kalau salji turun tak berapa sejuk... tapi bila salji dan nak cair.. or tak turun sajli.. rasa dia.. macam duduk dalam peti sejuk.. sejuk sangat......

     Pengalaman bermain sajli.. haa.. main perang-perang salji.. sakit kalau jatuh.. sebab licinkan.. tapi seronok... sampai satu tahap tak tahan sangat... tengok je kawan-kawan main... pertama kali buat orang salji yang tak ade rupe orang salji langsung.. hehe.. Alhamdulillah... Diberi peluang dari Allah SWT untuk merasa dan melihat keindahan ciptaannya.. Indah sungguh bumi Allah untuk menjadi santapan para hambanya.. :)

     Tibe-tibe teringat dekat family... iyalah.. merasa pengalaman yang baru.. tanpa ada keluarga... haaa... Insyaallah kalau dimurahkan rezeki.. dipanjang kan umur.. nak bawak mama dan abah dekat sinie... tak kisah lah time tu musim sejuk ke.. musim panas ke.. whatever it is.. nak bawak family datang sini.. tak kisah jugak kalau tak dapat nak melancong tempat lain.. asalkan ada family.. itu sudah cukup... I LOVE MY FAMILY SO DAMN MUCH!!



Friday, 30 November 2012

MY FIRST VIDEO.. :)

 
 
Alhamdulillah.. setelah seharian menghadap kertas, gunting, highlight dan barang-barang comel... akhirnya berjaya juga buat video untuk dia...
so kat sini nak tunjuk lah barang apa yang saya guna sebagai permulaan untuk buat video untuk dia nie...
 
pertama sekali kena ada
 
Gam dan gunting.. barang yang paling penting taw..!
 
Pensil dan pen yang berwarna warniJ
♥♥Clip-clip yang comel..♥♥
 
♥♥Dan beberapa barang yang tersayang..♥♥
so inilah barang-barang yang saya gunakan sebagai permulaan untuk vidoe pertama saya.. mungkin tak sebaik video orang lain tapi saya gembira dengan hasil nya.. :)

video


only for my sygs....MUHAMMAD IKMAL AINDALLAH.. :)♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Tuesday, 27 November 2012

The Great Wall :)


Tarikh: 25 November 2012
Masa: 8.15am-4pm

     Alhamdulillah.. Dah dua bulan aku berada dekat Beijing ni.. Akhirnya jejak jugak kaki dekat tempat yang kita semua tahu.. 7 keajaiban dunia.. :) Salah satu yang paling famous.. Tembok Besar China atau The Great Wall!


macam biasa lah.. memula bangon awal pagi untuk siapkan makanan.. (dah macam nak pergi picnik dah).. then gerak pergi sana... dalam 2 jam jugak lah.. jauh sikit dari beijing.....:) dengar cerita sana salji.. tapi bila dah sampai sebenarnya tak sajli pon.. tapi even tak salji pon, sejuk dia bukan main lagi... dah pakai berlapis-lapis pun sejuk lagi... nie belum winter.. dah nak beku dah..:) haha..

 
starting dengan menaik tange yang tinggi giler! bayangkan... nak naik gunung.. pasti ade tangge.. lepas tu belok sana, belok sini.. rasa macam nak surrender dah.. penat giler kowt...... Ya Allah.. memang patut lah digelar 7 keajaiban didunia.. bayangkan.. buat tangge dekat gunung.. gunung.. bukan bukit.. tangge dia cantik je...:) setelah nak satu jam naik tangge.. akhirnya sampai lah di tempatnya... haaaa...... Subhanallah.. cantik sangat permandangan.. walaupun tak nampak pokok-pokok tapi tetap nampak lawa....

 
 
masa kat Great Wall tu, teringat lah sejarah tingkatan spm.. belajar pasal Tembok Besar China.. bila sentuh batu dekat situ, tengok panjangnya benteng pertahanan negara China tu, tiba-tiba terfikir.. Ya Allah.. berapa lama masa yang diambil untuk siapkan benteng yang panjang.. yang tinggi macam tu.. berapa nyawa yang terkorban untuk buat keajaiban dunia nie... titik peluh siapa yang bertungkus lumus membina bangunan yang begitu indah.. :)

 
 
betul orang kata... kalau kita setakat belajar, tapi tak pergi tengok.. memang tak dapat nak rasa susah senangnya membinaannya...:) aku bangga dengan seni bina orang zaman dahulu... :)










♥ Mira di The Great Wall :)


















Friend's for ever :)♥










♥ haha... :) seronok yer
tangkap gambar ye :P



♥ BEIJING WAIGUOYU DAXUE:)♥

Monday, 26 November 2012

Usrah :)


Alhamdulillah.. di tarikh 24 November 2012.. dari pagi sampai lah ke malam... pelajar Malaysia(Perempuan) di Beijing ada buat usrah... seronok sangat usrah nie.. ofcourse lah cerita pasal isu semasa sekarang...
 
 
pada mulanya penceramah iaitu Abang Johan membongkar mengenai ISK...
Apa itu ISK ??
haaaa!! ISK maksud dia... Ini Sejarah Kita.....
 
Siapa KITA??
 
kita adalah
-manusia
-hamba Allah SWT
-Khalifah
-anak
 
"Sesungguhnya Allah SWT tidak akan melihat rupa bentuk dan harta seseorang, tetapi Allah SWT melihat hati dan amal manusia"
 
Apa maksud ISLAM? haaa.. siapa yang amik CTU mesti tahu kan apa maksud ISLAM...
ISLAM itu adalah SELAMAT, AMAN , SEJAHTERA....
banyak lagi yang dah dikupaskan..... cerita kisah islam. dan contohnya..
 
REZEKI?? rezeki boleh digunakan dengan dua cara.. satu ialah dengan cara baik.. kedua ialah dengan cara buruk.. cara baik ialah mengunakan rezeki Allah ke jalan kebenaran lah.. macam kita mempunyai harta yang banyak.. dan harta itu kita sedekahkan..... jalan yang buruk contohnya ialah seperti Firaun.. Allah SWT dah memberikan kesihatan tubuh badan kepada firaun tetapi dia riak.. so, fikir lah apa yang jadi dekat firaun :)
 
KENAPA ALLAH SWT memberikan rezeki kepada umatnya secara berbeza-beza-----
macam yang kita tahu lah.. first sekali mestilah Allah nak "menguji hambanya" "untuk mengajar hambanya BERKONGSI" "untuk BANTU-MEMBANTU"
 
selepas itu cerita pasal Hadis Ad-Deen....
 
"Barang siapa yang Allah SWT mengkehendaki kebaikan diatasnya akan diberikan kefahaman Ad-Deen"
 
"Wahai manusia! Sungguh, telah datang kepadamu pelajaran(al-Quran) dari Tuhanmu, penyembuh bagi penyakit yang ada didalam dada, dan petunjuk serta rahmat bagi mereka yang beriman"
 
semasa kita didalam perut lagi.. Allah SWT telah memberitahu kepada kita 4 perkara... iaitu rezeki kita, ajal kita, amalan kita, serta kebaikan atau celakanya kita...  sebenarnya apa yang paling penting ialah tawakal dahulu kemudian baru usaha.. sebab apa? sebab apa yang terjadi telah di tentukan.. lebih baik kita bertawakal.. kemudian baru usaha.. tapi bukan bermakna bertawakal semata-mata.. macam yang penceramah dah cakap.. semuanya adalah ujian daripada Allah SWT...
 
Penceramah ada menunjukkan vid tentang serangan di Gaza.. hati saya amat terusik apa bila ada seseorang yang mengeluarkan ayat begini
 
"DIMANAKAH ASKAR DARI TURKEY, DIMANAKAN ASKAR DARI SYIRIA, DIMANAKAH ASKAR DARI JORDAN, DIMANAKAN ASKAR DARI IRAQ, DIMANAKAH ASKAR DARI SAUDI, DIMANAKAH ASKAR DARI MESIR, DIMANAKAH ASKAR DARI INDONESIA"
 
 
sayu hati bila dengar orang itu cakap macam nie. memang betul kata mereka... Umat Islam didunia itu ramai.. tetapi mana kamu semua kita saudara kita memerlukan bantuan. ketika saudara kita BERMANDI DARAH bagi mempertahankan Islam! dimana kita sebagai umat Islam?!!
 
 
 
 
*sampai disini sahaja lah dulu..... harap apa yang saya tulis nie betul. Insyaallah.. :)

Thursday, 22 November 2012

Kenapa awak??~part 1~

Awak tahu kenapa..

Pertama kali saya tenguk awak kat bila time koir..
saya dah mula suka dekat awak..
saya kan budak baru time tu..
awak budak lama..
padahal baru beberapa hari je beza awak dengan saya..
time tu ramai yang nak kenal dengan saya..
saya tak tahu kenapa saya terpandang awak..
awak pun pandang saya..
lepas tu kita selalu pandang-pandang..
awak tahu sejak pertama saya pandang awak
saya dah mula suka...
suka kan awak...
awak nak tahu kenapa?
sebab awak lain sangat dari yang lain..
satu hari kawan saya bagi tau saya...
ada orang kirim salam dekat saya...
saya tanya dia siapa...
awak nak tahu tak?
dia tunjuk awak...
masa tu saya dah malu-malu dah..
saya tak tahu awak yang kirim salam dekat saya..
awak nak tahu tak..
saya rasa bahagia sangat-sangat masa tu..
saya tak habis-habis cerita dekat kawan-kawan saya...
sejak hari tu..
kita selalu main tukar-tukar salam..
sejak hari tu hubungan kita semakin rapat..
kita dah start main surat..
awak ingat tak awak pernah bagi pensil tekan dekat saya?
saya ada simpan lagi bunga dekat atas pensil tu..
awak ingat tak masa kita baik hantu-hantu kat dalam bilik musik?
awak tahu tak..
saya bahagia sangat-sangat dengan awak...
kita dah kenal hati masing-masing...
awak selalu tengok saya dari rumah kawan saya..
kawan saya tu kawan awak jugak kan?
saya petang-petang mesti akan turun taman..
semata-mata untuk bagi awak nampak saya....
semata-mata nak tengok awak..
awak..
kan jauh rumah awak dari rumah saya..
sanggup awak jalan kaki kan nak pergi tengok saya?
saya selalu masuk kelas awak....
tengok buku sekolah awak..
saya tanya dekat kawan saya...
kenapa tulisan awak dekat surat cantik..
kenapa tulisan awak dekat buku buruk..
haha.. awak tahu...
kawan saya cakap..
mesti lah kena lain sebab itu dia nak tulis untuk kekasih dia..
awak tahu tak?
saya gembira sangat masa itu...
saya tengok sebelah meja awak..
ada nama awak..
tapi awak....
nama awak dengan perempuan lain....
saya merajuk dengan awak..
kawan-kawan awak semua datang dekat saya...
awak pun ada sekali..
awak pandang saya...
awak kata..
perempuan tu yang suka dengan awak...
dia yang tulis semua tu....
awak tunjuk biodata perempuan tu..
saya pun percaya dekat awak...
lepas tu hubungan kita jadi semakin baik...
 
awak.. tahu tak hati saya awak dah curi sejak dulu lagi..?
saya sayangkan awak sampai bila-bila.....

Keindahan..


Kenapa Kubur Wanita Digali Sedalam 7 Kaki Berbanding Kubur Lelaki 5 Kaki ?
 

Isteri : Abang, boleh sayang tanya?

 Suami : Ye sayang. Nak tanya apa?

Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kubur nya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita berlainan digali sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo.. InsyaAlLah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum). ”Kalau nak t
au Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita.”
 
Isteri : SubhanaAlLah. Besarnya kuasa AlLah ya abang.
Suami : *Hanya tersenyum*
Sama lah dengan kenapa kain kapan perempuan haruslah ada tujuh.. bukan 5... :)
 Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana InsyaAlLah, AlLah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak..
 

Setiap hari yang bermasalah... :)


     Sejak kebelakangan ini ada banyak masalah.. tapi tau lah kenapa... mungkin dugaan Allah untuk kuatkan aku dekat sini... :) tak apa lah.... sebenarnya tak ada apa nak cerita.. tapi saja je nak update blog.. rasa bosan pulak.. tak tau nak buat apa.... haha.. :)

     Kemarin aku baru dapat kawan aku yang lama.. tapi hari nie dah tak jadi kawan. haha... lepas tak ada siapa lah yang nak dengar cerita aku.. nak dengar aku menagis... nak jadi orang lain.. dengar aku membebel....

     Salah aku jugak.. tak baik buat orang macam tu.. hati aku dia boleh jaga.. hati dia aku tak jaga pun.. dengar je masalah aku.. time dia ada masalah aku buat tak tahu.. bukan buat tak tahu.. tapi aku takut masalah jadi lagi besar...

     mungkin perkataan FRIENDS FOR EVER tu akan kekal.. tak apa lah.... :)

    Tuk kawan aku... aku minta maaf sebab aku tak dengar masalah kau bila kau ada masalah. sory sebab susahkan kau dengan masalah aku.. aku minta maaf sebab selalu bebankan kau.. aku tahu kau mesti sakit hati kat bila dengar je masalah aku.. tak dengar lah lepas nie aku membebel dekat kau... tak boleh lah lepas nie kita nyanyi sama-sama..

     Terima kasih cuz selalu ada dengan aku tak kira apa pun situasi aku.... semoga kesabaran kau terbalas.. dan semoga Allah selalu berada disamping mu wahai sahabatku...:)

    Just keep in touch without seen.. :)
 
Bermula difacebook you im..
i dulu tak tahu malu
i malas nak layan
so i buat tak tahu..
 
you terus cuba dan mencuba
sehingga i jatuh cinta
gatalnya diri you
membuat i terjatuh
 
bila kita dah start mengada
kita selalu keluar sama
borak panjang-panjang
makan dan tengok wayang
 
sikit-sikit je i merajuk
you selalu sabar pujuk
tapi sebenarnya i cuma test you saja....

:P just sampai disini kisahnya.. :)

writen for you my friend.. <3


Tuesday, 20 November 2012

bosan!

__________@@@@@@ _________@________@________@@@@@@ ________@___________@_____@_________@ ________@_____________@@@__________@ _________@___________________________@ __________@_______@@@@@___________@ ___@@@@@@____@@@@@@@_________@ __@_____________@@@@@@@_________@ _@_____________@@@@@@@@_______@ _@_____________@@@@@@@@_____@ _@_____________@@@@@@@______@ ___@____________@@@@@_________@ _____@@@@@_______________________@ _________@@_________________________@ _________@___________@@___________@ __________@________@@__@@@@@@@ ___________@_____@@ ____________@@@@_@ ____________________@ ____________________@ ____________________@ _____________________@ ______________________@ ______________________@____@@@ ______________@@@@__@__@_____@ _____________@_______@@@___@@ ________________@@@____@__@@ _______________________@ ______________________@ _____________________@ ____________________@ <3

Sunday, 18 November 2012

Coretan untuk dia :)

 
 


Ramai orang tanye.. awak memang sayang sangat-II kan dekat dia?
Awak memang cinta sangat-II kan dekat dia?
Awak boleh dapat yang lagi baik dari dia, kenapa awak tetap dengan dia?
Kenapa awak nak sakitkan hati awak lagi dengan dia..
 
Jawapannya YE!!P
saya CINTAKAN dia
saya SAYANGKAN dia
sebab saya O boleh hidup tanpa dia
 
 
"buat apa kita dapat orang yang lagi baik , dari yang sangup sakit demi kita?"
"jangan cari orang yang sempurna.. kerna setiap orang tidak sempurna.. tetapi cari lah orang yang mampu menjaga kita.. yang mampu terima kita seadanya"
 
PNak tahu kenapa lagi?? JOM SCROLL!!Q
Ccara dia menjaga saya...
C cara dia layan saya.......
C kenangan kami.....
C susah senang......
 
Memang bagi orang yang tak kenal dia akan kata dia layan saya teruk sangat-II.. Tapi sebenarnya.. Awak semua tak tahu kenapa dia layan saya macam tu....

Alkisah.......

Dulu dia pernah bagi kepercayaan dia sepenuhnya dekat saya... Macam-II dia buat untuk saya.. Sanggup buat apa sahaja yang anda (lelaki-II) di luar sana yang sanggup buat untuk kekasih dia.... Tapi saya BODOH!! Tak reti nak menghargai dia..
 
Pernah tak rasa sakit bila kekasih kita buat kita menangis atau curang or sewaktu dengannya? Awak bayangkan lah.. bertapa sakitnya bila orang yang kita dah bagi kepercayaan yang sepenuhnya dekat dia tapi kita musnahkan...... Ya Allah.. Saya pernah rasa benda tu.. dan rasanya teramat sakit.. sampai terfikir nak bunuh diri... sakit yang teramat...
 
Awak bayangkan juga bila dia kena banyak kali.. Bukan sekali saya buat dia macam tu.. Bukan 2 kali.. tapi tak TERHINGGA dan tak TERKIRA..L bertapa sakitnya dia.. :'( buat dia jatuh berkali-II dalam menjaga saya...... sampai satu tahap dia terfikir yang buat apa lagi tunggu saya.. sedangkan saya selalu buat dia merana dengan perangai saya........ Tapi, satu yang dia tahu.. Dia tak boleh hidup tanpa saya.. sebab tu dia sanggup tahan semuanya.. hilang semuanya.... jatuh berkali-kali untuk saya..
Dia sanggup berusaha untuk saya.. tapi saya??? L
 
10 tahun awak.. 10 tahun... macam-II kenangan yang kami dah lalui... membesar sama-II dari kecik... dari sekolah rendah sampai dah habis sekolah. bayangkan bertapa lamanya... sepanjang itu, banyak dia dah terseksa dengan perangai saya...
 
Saya TERFIKIR... apa salah dia? apa dosa dia? apa yang dia tak lakukan untuk saya....? Ya Allah..... kenapa saya bergitu tergamak sekali untuk sakitkan orang betul-II CINTA kan kita???!! kenapa saya tetap lakukan kesalahan yang sama tanpa belajar dari kesilapan yang lalu?? kenapa saya tetap lakukan sedangkan kan saya sendiri tak boleh hidup tanpa dia???  kenapa saya bergitu bodoh.. buta!
 
Sekarang! giliran saya untuk buktikan dekat die.. Sekarang! giliran saya untuk tebus balik salah saya.... untuk ubah balik pandangan orang terhadap dia.. untuk tebus maruah dia yang dah dia jatuhkan untuk saya.......
 
Awak tahu.......
Kadang-II saya terfikir.. dapat kah dia terima saya kembali? dapatkan dia terima orang yang dah berkali-II sakitkan, musnahkan hidup dia..
 
J......Alhamdulillah......J
hati dia masih lagi memberikan saya peluang... walaupun tak sebaik dahulu.. tapi saya bersyukur.. dah saya takkan ulangi kesilapan saya dahulu.... saya akan buktikan dekat dia... bahawa peluang yang terakhir ini takkan sia-sia..!

 

P/S: cyg ♥ sayang ♥ sangat-II ♥ dekat b! !


Saturday, 17 November 2012

FOR SAYANG SAYA

Sayang...
cawak tahu tak saya sayang sangat-II dekat awak??d
Sayang...
cawak tahu tak saya cinta sangat-II dekat awak??d
Sayang...
cawak tahu tak yang saya betul-II nak hidup dengan awak??d
 
Sayang...
cawak tahu.. setiap hari taw saya fikirkan awak..d
csaya tak nak hilang awak...d
csaya tak nak pergi jauh dari awak..d
csaya tak nak awak jadi milik orang lain..d
 
✌♚✌♚♥✌♚
 
csaya tahu banyak sangat salah saya dekat awak..d
csaya tahu banyak sangat dosa saya dekat awak..d
 
 
♥.....SAYANG.....
 
csaya nak minta maaf dekat awak nie....d
cawak dengar tak???d
cawak nampak saya tak??d
 
Sayang...
cawak ingat tak... awak kata nanti awak nak tunggu saya balik..d
cawak nak bawak saya pergi jalan-II.. d
cawak nak habiskan masa dengan saya..d
cawak nak pergi bercuti dengan saya kan??d
cawak janji awak nak jaga saya..d
cawak nak masakkan laksa untuk saya..d
cawak nak bawak saya pergi makan nasi arab...d
cawak nak bawka saya pergi sunway lagoon...d
cawak nak ada rumah..d
cada kereta dengan saya..d
cawak ada anak dengan saya..d
cawak nak jalani susah senang dengan saya..d
cawak janji kan awak nak bawak saya pergi kemana sahaja awak pergi..d
cawak dah janjikan yang hati awak hanya untuk saya..d
ctakkan berubah perasaan awak dekat saya...d
ctakkan ada perasaan sayang dekat orang lain...d
cawak janji kan yang awak akan tetap tunggu saya..d
 
Sayang!!
cbuka lah mata....d
csaya dekat sebelah awak nie...d
cawak rasa tak saya pegang awak??d
 
 
Sayang...
 
cBangun lah.!!d
cawak dah janji awak nak hidup dengan saya...d
cawak dah janji awak nak jaga saya..d
 
 
Saya MINTA MAAF!!
 
cawak.. bangun lah.. d
cbuka mata..d
awak!!
csaya janji saya takkan buat lagi macam tu...d
csaya janji saya akan dengar semua cakap awak..d
csaya janji saya takkkan lukakan hati awak walau sekecil kuman pun..d
awak bangun ye?
 
Sayang...
Saya janji dengan awak... saya takkan sakitkan awak lagi.. takkan buat awak sedih.....
saya janji saya akan berubah..... saya janji saya akan buktikan dekat awak...
saya janji saya akan tebus balik semua salah saya dekat awak..

 
 

@ Writing for Muhammad Ikmal Aindallah BinTeduan......